Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева

Собственикът на незаконните депа за боклуци в пловдивското село Ягодово и по поречието на река Чая, е един и същи човек. На парцел с площ от 40 декара, който е съсобственост на няколко човека, от поне пет години работи незаконно депо за отпадъци. Въпреки сигналите, до момента реакция от институциите няма. Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева, цитирана от БГНЕС.

„Собственикът на депото е събирал от фирми и граждани огромни такси, многократно по-високи от тези в законните депа. Той е и собственик на терена с незаконно сметище по поречието на река Чая. Материалите по двете разследвания ще бъдат предоставени на прокуратурата”, съобщи Каназирева.

Нови 74 контейнера с италиански отпадъци напускат пристанище Варна

Пет години продължава незаконното изхвърляне на отпадъци. Веднъж е правена и проверка за незаконен добив на инертни материали, но производството е прекратено от Районна прокуратура.

Незаконното депо в землището на Ягодово се е стопанисвало по обичайната процедура - изкопани са дълбоки ровове, където са складирани боклуците, отгоре е засипвано с инертни материали, след което отново са депонирани нови отпадъци. Сред тях има предимно строителни и производствени отпадъци.

До момента експертите са открили два пласта на 4 м дълбочина. Подобен е подходът в река Чая, където същият собственик на незаконното депо, но заради нерегламентираното депониране е паднала подпорна стена на реката. При проверката там са били открити отпадъци в чували с надпис „Made in Spain”.

Гешев: 28 контейнера с отпадъци ще бъдат върнати в Италия

Боклуците са насипвани върху дигата на реката, отгоре е засипвана пръст, като по този начин се образувал насип с височина около 7 м, който е навлязъл в река Чая. При повишаване на дебита на реката има опасност тя да разнесе отпадъците по течението си.

По непотвърдена информация собственикът на двата терена е от Северозападна България.

На брифинга на областния управител в Пловдив присъстваха и представители на всички институции, които имат отношение към проблема- РИОСВ, Басейнова дирекция и Напоителни системи.

Екоминистърът: България изнася повече отпадъци, отколкото внася

Сигналът, освен до прокуратурата, е изпратен и до Министерствата на енергетиката и на земеделието.