Сексуално образование разтревожи родители

Скандал в училище. Родители твърдят, че деца в четвърти клас били принуждавани да рисуват полови органи по време на час по сексуално образование.

Тревога у Дима Ненчева се събудила, когато децата й разказали какво учат в клас съучениците им. „Тези деца ги обучават какво е секс, какви са разликите и приликите между телата на момчета и момичета, какво е обрязване, какво е мастурбация, карали са ги насила да рисуват полови органи”, коментира тя.

Табу ли е сексът в образованието в Япония?

Зад обучението стои пернишка фондация, бореща се срещу насилие. Организацията била предложена в училищата от Регионалното управление по образованието в Перник. „Родители понякога в страха си да предпазят децата си, не им дават истинските имена на половите органи. Това е вследствие на нашето общество и на сексуализацията. Ние по-скоро говорим затова, назовавайки ги да ги десексуализираме. Това е твоят полов орган и точка”, заяви Веселина Иванова, Фондация „П.У.Л.С.”.

Нещо повече – родители твърдят, че занятията граничат с разврат. „На следващо занимание са ги карали да се целуват, за да установят какви чувства се изпитвало от целуването. На едно от децата му е станало лошо от снимките и картинките, които гледат и това, което им говорят за полови органи, за секс и мастурбация. Те отивали в тоалетната и остава там дълго време”, каза Дима Ненчева.

„Целуването не е било никъде уста в уста. То е било някакво докосване, по бузата например. Но винаги може да откажеш”, посочи Веселина Иванова.

От училищното ръководство нямат резерви към този вид обучения, тъй като имало и много доволни родители.

„Доколкото аз разбрах, са разглеждали на постери промените, които се случват с телата на юношата и девойката. За целувки изобщо не знам, а класната присъства на тези занимания”, коментира директорът на 7 ОУ „Г.С. Раковски” – Перник Анелия Нонева.

Заради сексуални посегателства: Безплатен транспорт за жените в Делхи

Според директорката гаранция, че в занятията на фондацията няма нередности, е класна ръководителка, която присъствала в часовете. След сигнал в Регионалното управление на образованието в Перник, инспекторите проверили случая и не открили нарушения.

„Родителите категорично са заявили, че не желаят да се прекратява обучението, тъй като няма нищо тревожно”, посочи Ваня Коконова, началник на РУО-Перник.

Въпреки това обаче случаят ще се проверява от прокуратурата.