Главният прокурор Иван Гешев нареди проверка на „Български национален съюз Еделвайс“

Десет дни преди „Луковмарш” Софийската градска прокуратура е внесла искане да се прекрати дейността на организатора на шествието – Български национален съюз - „Еделвайс”. От обвинението заявяват, че организацията носи белезите на паравоенна, неонацистка структура.

Мотивите на прокуратурата да поискат заличаването на „Еделвайс”идват след проверка, поискана от главния прокурор.

Прокуратурата проверява дейността на сдружението, организатор на "Луков марш"

„Установено е, че последните 10 години дружеството е организатор на прояви, които противоречат на Конституцията, която гласи, че се забраняват организации, чиято дейност е насочена към вражда на расова, етническа или религиозна основа”, обясни говорителят на НАП Антоанета Панчева.

Националисти се събраха на Луковмарш в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Прокуратурата твърди, че „БНС-Еделвайс” са организирали своя военна структурата, защото членовете винаги били с военни униформи на публични прояви. Съмненията идват и след проверките в жилището на Емил Крумов, който се самоуби на входа на ДАНС в края на януари.

„При тези претърсвания и изземвания в дома му са намерени множество огнестрелни оръжия, боеприпаси, нацистка литература, военни униформи, включително „Моята борба” на Хитлер с негови снимки”, каза още Панчева.

Откриха оръжия и боеприпаси в дома на мъжа, самоубил се в ДАНС (СНИМКИ)

От БНС отговориха, че Крумов не е техен член от години, а какво имало в дома му нямало как да знаят.

„Това, което те са казали е смехотворно. Един нормален съд не би го приел като основание за забрана на нашата организация”, каза Звездомир Андронов, председател на „Български национален съюз – Еделвайс”

Те остават категорични, че и тази година „Луковмарш” ще се проведе. Заявлението за него е подадено в Столичната община през миналия април. Последвало е обжалване, но съдът го е отменил. Под въпрос е какво ще стане с шествието, ако Софийският градски съд излезе с решение да забрани организацията.