Според президента това, което се случва в ТЕЦ „Бобов дол”, вреди на здравето на хората

Президентът Румен Радев поиска строг контрол при горенето на отпадъци. Според държавния глава страната ни трябва да изгаря само собствените си боклуци, а не да внася и отвън. А това, което се случва в ТЕЦ „Бобов дол”, очевидно вреди на здравето на хората.

Разкриха незаконно частно сметище опасно близо до река Чая

„Всяка една индустрия, всяко едно производство трябва първо да отговаря на едно основно изискване – да бъде в интерес на хората и да не вреди на здравето им. Това, което става в ТЕЦ „Бобов дол”, очевидно вреди на хората. Горят се вредни отпадъци. Безогледно са внасяни боклуци без никакъв контрол. От там трябва да започнем. Кой е отговорен за това нещо? Защо са го проспали служби, институции, отговорни фактори.Трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкарваме отвън. В никакъв случай ”, каза Радев.

Започва извозването на италианския боклук от пристанището във Варна

Президентът атакува премиера и по казуса със СРС-ата с негово участие. Румен Радев попита Борисов дали е знаел, че подчинените му служби - в случая ДАНС, подслушват държавния глава. 

„Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона”, пита Радев.

Отговорът на кабинета дойде през финансовия министър Владислав Горанов.

„Със сигурност, ако се извършва някаква проверка на ДАНС по отношение на определени длъжностни лица, те имат пълния арсенал да извършват съответни технически действия”, каза той.

Освобождават от работа работниците от фирмата с боклука в Дупница

Държавният глава обаче видя проблем в начина на управление на държавата.

„И тук тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важен според мен това е връзката премиер-главен прокурор. Защо господин Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерския съвет, където се разпределя и харчи бюджет от първо лице”, каза още Радев.

„Във всяка една държава между отделните институции има взаимодействие, но връзка - и двамата са мъже, не мисля, че има такава връзка", каза Горанов.

А главният прокурор Иван Гешев не пожела до коментира новата словесна атака на президента. Вместо това влезе на редовното заседание на ВСС.