Ще бъдат проверени ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Ще бъдат проверени ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, съобщават от прокуратурата.

Пуснаха под гаранция собственика на боклука, горял под АМ "Струма"

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации, уточняват от държавното обвинение.

Кой ще изчисти отпадъците под магистрала „Струма”?

Предмет на проверката трябва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци. Ще се установява и дали дейността на ТЕЦ-овете по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци съответства на разрешената им по реда на ЗООС и ЗУО.

Радев: Трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да внасяме отвън

МОСВ трябва да установи налично ли е задължителното оборудване в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и кои са хората, извършващи идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност.

Започва извозването на италианския боклук от пристанището във Варна

Ако бъде констатирано престъпление, проверяващите трябва да уведомят МВР и съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП.