Десетки близки, приятели и фенове ги очакваха на летище София

Младата българска надежда в борбата Едмонд Назарян се завърна на родна земя след триумфа си на Европейското първенство в Рим. Близки и фенове посрещнаха и сребърния медалист Даниел Александров.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Аз винаги вярвам в себе си и тогава всичко се получава. Няма значение кой е пред теб, ако даваш всичко от себе си. Искам да постигна колкото може повече и да придобия умения в този спорт. За олимпийски игри съм много малък наистина, но все пак треньорите решават”, каза Еди.

Гордият баща и треньор Армен Назарян също бе радостен след завръщането от Рим. Олимпийският шампион от Атланта и Сидни заяви, че светът е впечатлен от стила на Едмон. Той добави, че трябва да се намерят още трима млади класни борци.

„Много съм щастлив, никога не съм толкова радостен. Дори, когато спечелих олимпийската титла. Много съм горд да го видя да печели Европейската титла“, каза Армен.

„Спечели с мотивация, воля и характер. Много класна класическа борба. Едмон не се предава. Бори се до край, като мен. Такива съвети му давах. Вече ме надмина. Стана Европейски на 18, а аз на 19 . Дано да няма контузии. Да се качи в по-горна категория и да спечели олимпийска титла“, добави още гордият баща и треньор.

„Само изхвърлянето не го прави, както трябва (смее се). Иска бързо да направи изхвърлянето. Обяснявам му, че може да го хвърля, където иска само да изчака. А той бърза. Но ми каза, че е още млад и това ще тренира. Има енергия и ще се учи“, заяви Назарян.

„Много е трудно да си треньор. Вълнувам се като знам, че ще ме надмине, радвам се много. Такова нещо не съм виждал от много години. Той е българин. Такава класа, поздравяват го и му пляска цял свят. Много хора ми споделиха, че са впечатлени. Едва навърши 18 години и надмина европейски и световни шампиони. Дори ме попита дали това са същите борци“, добави още той.

„Спокоен съм. Трябва да намерим 3-4-ма като него и тогава ще съм още по-спокоен“, каза Назарян.

агубилият титлата вчера Даниел Александров също бе посрещнат като герой на летище „София“. Останалият със среброто от Рим 2020 борец не скри разочарованието си, но няма търпение да види новородената си дъщеричка. Александров заяви, че олимпийската квота е основната му цел и то още в Унгария.

„Нямам търпение да се прибера и да прегърна дъщеричката ми. В момента само тя може да ме успокои. Всичко, което правех на тепиха, го правех за нея. Борих се с желание и сърце. Всичко е заради нея“, заяви Александров.

„И съм радостен, но и разочарован. Със смесени чувства съм. Разочарован съм. Почти месец бях извън строя заради тежка травма. Явно и това ми изигра лоша шега на финала. Но го забравям и почвам да преследвам квота за Олимпиадата. Дай Боже да постигна това още на първата квалификация в Унгария и да си я взема“, добави още сребърният медалист от Евро 2020.

„Кръв, пот и лишения. Това са лишенията. Далеч си от семейството, приятелите и близките ти. Трябва да спазваш килограми, режими. Тежи и боли, но като мине време го оценяваш. Мечтал съм си само да отида на финал, но вече целите ми са други. Апетита идва с яденото и целта ми е да стана европейски шампион. Дано този от горе да има други планове за мен и да направя това на Олимпийските игри.

Това е първата и най-голямата титла в кариерата на Назарян-младши, които преди наяколко седмици навърши 18 години. Той има два златни медала от европейски първенства за юноши. 

Във финалната схватка в категория до 55 кг българинът се наложи над представителя на Русия Виталий Кабалоев със 7:3. 

28-годишният дупничанин Даниел Александров загуби с 1:2 от азера Рафиг Хусеинов, който е световен вицешампион от 2019 г. Българският борец остана със среброто, а в актива си има и три бронзови отличия от континенталната надпревара.