Джулиан Смит се превърна в първата жертва на кабинета на Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън започна промени в кабинета си, като в четвъртък уволни министъра си за Северна Ирландия, въпреки ролята му за възстановяване на делегираното правителство в Белфаст.

Какво променя Brexit и какво не?

Британският министър на финансите Саджид Джавид подаде днес оставка в шокираща стъпка, която нанася удар на правителството на Борис Джонсън дни след Brexit и месец преди приемането на годишния бюджет.

Джавид се оттегля на фона на реорганизация в кабинета, която бе обявена преди дни.

BREXIT: Раздялата, разочарованието и новото начало (ВИДЕО)

Оставката му буквално взриви медийното пространство, тъй като той бе смятан за един от недосегаемите в правителството на премиера. Стана ясно обаче, че Борис Джонсън е поискал от Саджид Джавид да уволни екипа от негови съветници и да ги замени с избрани от "Даунинг стрийт" хора, с което министърът на финансите е отказал да се съгласи и е подал оставка. За министър на финансите незабавно бе назначен главния секретар на министерството Риши Сунак, доверено лице на Борис Джонсън.

В същото време по заповед на министър-председателя с постовете си се разделят министърът за Северна Ирландия, на жилищното настаняване, на бизнеса и на околната среда.

"Условията, които ми бяха поставени бяха да сменя всичките си политически съветници. Това са хора, които са работили невероятно усърдно не само за правителството, но в името на страната и са свършили невероятна работа. Не мога да приема тези условия, не вярвам, че който и да било уважаващ себе си министър може да приеме такива условия и затова реших, че най-доброто, което мога да направя, е да напусна поста", каза бившият министър на финансите Саджид Джавид. 

Джулиан Смит изненадващо се превърна в първата жертва в кабинета на лидера на консерваторите след победата му на общите избори през декември и след като Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари.

Близо 140 000 българи са подали документи за статут във Великобритания

Смит беше широко похвален за убеждаване на конкурентните партии в Северна Ирландия да се върнат в правителството за споделяне на властта миналия месец, три години след като парламентът се срина заради енергиен скандал.

Но в. „Таймс“ твърди, че Джонсън се е „заслепил“ от сделката, тъй като включва разследване на предполагаеми престъпления от британски войници по време на десетилетия на сектантско насилие.

„Темата на NOVA”: Разединеното кралство (ВИДЕО)

Смит обяви оттеглянето си от поста в Twitter, заявявайки, че за него е било "най-голямата привилегия" да заема поста и че е "изключително благодарен" на Джонсън, че му е дал този шанс.

Външният министър на Ирландия Саймън Ковъни отговори бързо, като го похвали за работата му „във време на истинско предизвикателство и риск“.