Темата коментира международният анализатор Владимир Чучков

Провинция Идлиб в Северозападна Сирия се превърна в център на сблъсъка между геополитическите интереси на доскорошните партньори Турция и Русия. Може ли напрежението в източната страна да ескалира и около 3 млн. бежанци да тръгнат към Европа? В студиото на „Плюс-минус” темата коментира международният анализатор Владимир Чучков.

Борел предупреди за възможно стълкновение между турските и руските сили в Сирия

„Преди около 10 дни започна сирийската офанзива от юг. Имаше демонстрация в Идлиб, на която беше издигнат много интересен лозунг – „От Идлиб в Берлин”. В края на миналата година имаше лозунги с надписи „Европа да си поеме отговорността и да ни приеме”. Ако погледнем турските и арабските медии всички говорят за Европа и нейната пасивна роля. Те очакват от Стария континент да се намеси, тъй като ние се явяваме потърпевшите”, каза Чучков.

„От началото на миналата година над 1 600 000 са напуснали своите домове в Идлиб. Само преди около десетина дни напусналите са 200 000 са”, добави международният анализатор.

Приключиха преговорите между Русия и Турция за Сирия

Причините за напрежението са различни, смята Чучков. „Турската страна изтъква едни аргументи, а Русия други. В основата на това обаче е споразумението от септември 2018 г. в Сочи. Там двете страни се споразумяха като гаранти, заедно с Иран какво ще се случи с Идлиб”, допълни той. 

„Договорката беше радикалните движения да отстъпят и фронтовата линия да бъде разоръжена. Това беше поето като ангажимент от Турция, който обаче не се случи”, заключи анализаторът.

Повече по темата гледайте във видеото.