Тя надви украинката Оксана Ливач на Европейското първенство в Рим

Българската боркиня Миглена Селишка в категория до 50 кг спечели златен медал на Европейското първенство в Рим (Италия). Тя взе реванш от украинката Оксана Ливач за миналогодишната си загуба в спора за титлата след успех с 5-3.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

СЛЕД СТРАХОТЕН ОБРАТ: Биляна Дудова на нов финал на европейско първенство (СНИМКИ)

Припомняме, че вчера трикратната европейска шампионка за девойки Миглена Селишка се класира за финал. При най-леките в категория до 50 кг тя победи с 10:6 точки Ксения Станкевич (Беларус), бронзова медалистка от Мондиал 2019. Миналата година Меги я победи с 11:4, отново на тази фаза на Европейското първенство. 

„Това е много специално нещо за мен, защото миналата година загубих един много тежък и скъп финал. Радвам се, че тази година успях да го върна. Оттук – напред към Олимпиадата", каза Миглена Селишка.

Снимка:  БФ Борба, Костадин Андонов

Срещата с украинката Оксана Ливач бе изпълнена с изцяло тактически нюанс, но във важните моменти родната боркиня с нюх завоюва златото при жените. 

И двете боркини стартираха много агресивно, макар Миглена да бе по-дейната от двете на тепиха в първите секунди, пише gong.bg. Равностойното представяне продължи, като тактиката преобладаваше. Арбитърът наказа Миглена за „бездействие”, което ѝ даде 30 секунди за възможност за атака и първата точка отиде за Ливач.

Паузата между двете части дойде при аванс за украинката.

Съдиите на два пъти я предупредиха на старта на втората част и Ливач получи 30 секунди в опит за атака. Украинката не успя да атакува и Селишка получи точка, след което изхвърли съперничката си от тепиха, за да вземе своя втори пункт. Със страхотно обръщане Миглена направи ключ през кръста на украинката за 4:1 и продължи да малтретира Ливач в средата на тепиха.

Съдията изправи двете боркини, а нападението на Ливач бе страхотно, като повали българката долу, за нови две точки – 4:3.

В заключителните секунди Миглена изтласка от тепиха Ливач и взе точка за 5:3, което прати европейското злато в родината ни.

Даниел Александров донесе сребърен медал за България от Европейското по борба

С изключителна драма и коварен късмет Биляна Дудова загуби финала от Анастасия Ничита на финала при 59-килограмовите в Рим. Нашата боркиня допусна поражение в последните три секунди от мача, след като водеше с 4:2, но в крайна сметка Ничита направи агресивна атака 180 секунди преди края и след загубеното възражение Дудова остана със сребърния медал в Рим.

Дудова взе първите две точки в битката, след като се измъкна зад гърба на Ничита и я повали на тепиха. След това съдията изправи и двете, за да продължи схватката. Молдовката опита да се защитава от дистанция, но Биляна съумяваше да и приковава ръцете в хват, който не позволяваше на Ничита да атакува лековато. В средата на първата част Дудова заключи главата на съперничката, но молдовката се измъкна.

 

 

След края на първата част Биляна Дудова се оттегли с преднина от две точки, след като изигра превъзходни първи минути в Рим на финала до 59-килограмовите.

Наставленията на българския щаб към Биляна бе да се атакува левия лакът на Ничита, а неволно Дудова удари с глава главата на Ничита. Дудова се озова в сложна ситуация, след като опонентката я заключи през кръста, ала страхотна защита неутрализира бъдещите действия на молдовката.

Дудова опита да атакува Ничита, но контранападение на молдовката ѝ донесе две точки 1:52 преди края.

 

 

С тактически елемент и хъс Биляна изхвърли Ничита от тепиха 27 секунди преди края, а щабът на молдовците оспорва решението. Все пак възражението бе загубено от Молдова и резултатът стана 4:2.

Абсолютно наивно Дудова допусна загуба две секунди преди края, след като Ничита я хвана през кръста и взе двете точки за молдовката.         

„За мен беше много важно да стана първа и да се чуе българския химн и да развея българския флаг. Винаги се боря докрай, но явно нещо не ми е достигнало. Ще разбера какво е то и ще работя много усилено, за да може следващия път да съм на първо място. Много съжалявам, че не успях да стана първа за четвърти път”, каза Дудова.