На 14 февруари се почитат Трифон Зарезан и Свети Валентин

На 14 февруари България отбелязва Трифон Зарезан или Деня на лозаря - традиционен празник в чест на Свети Трифон, лозята и виното. В различни краища на страната ни се нарича Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

На днешния ден влюбени от цял свят празнуват Свети Валентин. Романтичната традиция на този ден датира от няколко века и е следвана от милиони, независимо от религията и културата им.

Денят на влюбените се празнува масово в Западна Европа, а традицията на писане на „валентинки", подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на повечето хора в тази част на света. Казват, че този празник е благодатен за производителите на картички, сладки и всякакви подаръци с формата на сърце.

Според традицията на английския двор в началото на XVII век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

Етнолог: Българите обичаме да почитаме езическите празници

В Япония и Корея празникът датира от 1930 г. В Япония в Деня на влюбените подаръци получават само мъжете. Празникът за жените идва месец по-късно, на 14 март, а денят е наречен "Белият ден". Противно на Япония, в Корея съществува традиция на "Черния ден", в който всички самотни мъже се събират и се напиват.

В страстна Франция Денят на влюбените се изразява в разменяне на бижута и други романтични подаръци, а в Дания мъжете подаряват изсушени бели цветя. На този ден в Англия девойките се събират преди изгрев и поглеждат през прозореца. Първият човек, когото видят, става техен съпруг. В графство Дербишир момичетата обикалят църквата 12 пъти в полунощ и повтарят магическо заклинание. Според легендата след ритуала срещат истинската любов.

Снимка: iStock

В Ямайка на този ден провеждат масови голи сватби, а на плажовете прииждат многобройни младоженци, решили да се врекат във вечна любов. В Бразилия Денят на влюбените се празнува на 12 юни. На този ден бразилките извършват магически ритуали, с които привличат ергените. В Израел Денят на любовта се чества в края на лятото. Момичето може само да предложи ръката си на момчето, което избере.

Германците свързват любовта с лудостта и считат Свети Валентин за покровител на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя. Поляците вярват в чудотворната сила на любовта и затова считат за свой дълг да отидат на църква и да се помолят за семейно щастие.

Снимка: iStock

Свети Валентин е забранен за мюсюлманите в Саудитска Арабия. Хората, които се докоснат до греха на този ден са тежко наказвани. В магазините е строго забранено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства във формата на сърца. Властите смятат, че „гибелната западна традиция" обърква умовете на младото поколение в Саудитска Арабия, като ги подтиква към грях.

В България стечението на обстоятелствата съчетава по време празника Трифон Зарезан, свързван с виното, с Деня на влюбените. Двата повода го водят към символично обединение в Ден на виното и любовта, които всъщност са свързани и митологично, и традиционно.

Снимка: iStock