В тила на врага - някъде там се озовава бившият полицай Петър Петров

Бивш полицай стана учител в затвора в Бобов дол. Петър Петров е бил заместник-началник на полицейското управление в града, както и част от група тежки престъпления в Дупница.

Миналото му като служител на МВР, обаче, не го спира да приеме следващото си предизвикателство и той започва да преподава на тези, на които доскоро е слагал белезници. Оказва се, че комбинацията работи добре и от бившия полицай Петров излиза отличен учител в затвора.

Осъдиха на 5 години затвор шофьора, прегазил две жени в Карнобат

В тила на врага - някъде там се озовава бившият полицай Петър Петров, когато напуска системата на МВР доброволно, а години по-късно с учебника по български език и литература прекрачва прага на затвора в Бобов дол, за да преподава на мъже, които до вчера е преследвал, за да накаже и лиши от свобода.

„Леко некомофортно се чувствах, защото все пак това не е обикновено училище, макар че тук учат обикновени хора, виждате като сте влизали решетките, вратите, охраната, така че не бих казал, че съм се притеснил, но обстановката е малко по-различна от училищата, които са извън територията на затвора в Бобов дол. Веднага след като влязох в училището бях разпознат и учениците ме спираха, господине, господине, истина ли е, че сте бил полицай. И това беше”, разказва Петър.

Предложение: Ефективните присъди за по-леки престъпления да се заменят с пробация

Петър Петров попада на стари познайници. Зад решетките среща хора, които сам е вкарал в затвора. Когато за първи път вижда мъж, на когото е отнел свободата, Петров леко се стъписва, но напразно.  

„Отнесохме се много добре един към друг, говорихме за наши общи познати, като казвам познати, полицаи, които са го задържали от други областни дирекции, от други полицейски управления. Човекът беше много ведър, а и другите, които са ме срещали сега, въобще не питаят към мен някаква омраза или някакви такива негативни чувства, може би защото те знаят какво са направили. Така че тук, някакси сме си разпределили ролите - ние сме от едната страна на бариерата, вие сте от другата, вие сте нарушили закона, ние сме служители на закона, така се е случило, и така”, допълва Петров.

Омбудсманът иска закриването на Софийския затвор

Учителят Петров е убеден, че навиците, които е добил в кариерата си в МВР, му помагат сега…. за да печели доверието на затворниците. И добавя, че ако някога отново стане полицай, ще гледа с друго око на престъпниците.

В затвора на училище ходят тези, които по една или друга причина са прекъснали образованието си. Зад решетките имат време да наваксват, като така намаляват и присъдите си. А класната стая в затвора познава същите порядките, случки и хитринки, като във всяка друга класна стая.

Повече гледайте във видеото