Световните лидери ще обсъждат отбраната, международните отношения, промените в климата

Отбраната, международните отношения, промените в климата и политиката в Либия и Източна Азия - тези теми ще обсъждат 500 световни лидери в Мюнхен.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

На форума по сигурността България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов. В неговата програма е включена кръгла маса за сигурността на Балканите и двустранни срещи с европейски и световни лидери. Форумът в Мюнхен е 56-ти по ред и събира политици, бизнесмени и учени.

На летището в Мюнхен българският премиер бе посрещнат от екип на Youtube канала на Kонференцията, който осигурява цялостна информация за участието на европейските и световни лидери в събитието. Мюнхенската конференция и Youtube канала въведоха този формат миналата година, за да достигнат до младата аудитория в глобален мащаб. Една от целите на проекта е да покаже на зрителите случващото се зад сцената на световния форум за външна политика и сигурност. Сред участниците в този формат са били генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и доскорошният управляващ директор на МВФ Кристин Лагард. Каналът разполага с близо 3 милиона гледания на създадените видеа и достигна до широка аудитория през каналите в социалните мрежи на участниците в конференцията. 

„С баварския премиер, с другите колеги ще обсъдим това, което правим по Западните Балкани, също така как България се е справила с нелегалната миграция, как по границата ни залавяме рекордни количества наркотици“, заяви Борисов.

„Западът – бих нарекъл така Европа, Щатите, Канада трябва да се намесят по-активно в множеството военни конфликти по дипломатичен път, за да договорят мира – в Либия, Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, навсякъде, където има проблем“, отбеляза премиерът.

Той бе категоричен, че в момента тероризмът, нелегалната миграция, а сега и коронавирусът са голяма паника в света. Той добави обаче, че път за справяне с всички тези предизвикателства са дипломацията и мирът.

„България е много близко и до Черно море, и до Сирия, и до Либия, Иран, имаме контингент в Афганистан, заради събитията в Босна и Херцеговина и там имаме военнослужещи. Много трябва да се работи“, заяви още премиерът Бойко Борисов.

 

Той се среща с премиера на Свободната държава Бавария Маркус Зьодер. 

„Само ние се справихме с нелегалната миграция, най-ниската безработица, 3.7% постоянен растеж на БВП, 10% вдигане на доходите всяка година, много германски инвеститори. Имаме фискален резерв, валутен резерв, стабилен курс евро-лев, втори сме след САЩ по инвестиции в отбраната“, заяви Борисов в началото на срещата си с него.

„Аз пък мога да кажа, че единственият, който винаги остава на своя пост като премиер, независимо какво се случва, е Борисов. Всички в Европа се сменят, обаче един остава“, обърна се премиерът Маркус Зьодер към българския министър-председател.

В рамките на срещата двамата премиери обсъдиха детайли по инициираната от тях среща между баварския и българския бизнес в София, която ще е допълнителен стимул за задълбочаване на двустранните икономически връзки. Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна важността на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна и подчерта, че България ще продължи да полага усилия в тази посока. Премиерите на България и Бавария бяха единодушни, че потенциал в задълбочаването на двустранните контакти има още в иновативните производства с висока добавена стойност и развитието на технологиите.

Двамата правителствени ръководители изразиха задоволство и от интензивните политически контакти през последните години, както и динамичните връзки в областта на вътрешните работи, сигурността и туризма. Борисов и Зьодер обсъдиха актуалната миграционна политика на ЕС. „България контролира напълно ситуацията с миграционния поток и продължава да поддържа високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Граничната сигурност остава наш приоритет“, изтъкна българският премиер Борисов.

„НАТО е най-успешният политико-военен съюз в историята, съществуващ вече над 70 години. Той гарантира сигурността на нашите страни и народи чрез постоянно адаптиране към новите предизвикателства пред сигурността”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Мюнхен по време на Трансатлантическия форум, организиран от Християнсоциалния съюз.

Премиерът Борисов отбеляза, че Алиансът остава основен форум за политически консултации и сътрудничество между Европа и Северна Америка. „Независимо от някои различия, съюзниците винаги са демонстрирали способност да се обединят около основната задача да защитаваме и гарантираме съвместно сигурността на нашите народи“, заяви българският министър-председател. По думите на Борисов трансатлантическата връзка има ключово значение за отстояването на общите ценности, сигурност и просперитет. „НАТО остава фундаментът на сигурността и отбраната на България и Европа“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че страната ни работи активно и последователно със САЩ за развитието на българските въоръжени сили, тяхната модернизация, бойна готовност, мобилност и оперативна съвместимост със стандартите в НАТО. В контекста на стратегическото ни партньорство със САЩ, премиерът посочи, че България е готова да работи за развитието на взаимноизгодно индустриално сътрудничество и обмяна на технологии.

„България отчита важността на справедливото споделяне на разходите за колективна отбрана в рамките на НАТО и успешно изпълнява поетия ангажимент за повишаване на инвестициите в отбраната, договорен на Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г.“, заяви още премиерът Борисов. Министър-председателят напомни, че с изплатените средства по договора за американските самолети Ф-16 през 2019 г. бюджетът за отбрана на България надхвърли 3% от БВП. Наред с модернизацията на българските ВВС, Борисов отбеляза и амбициозната програма на страната ни за превъоръжаване и на останалите видове въоръжени сили на Българската армия.

„НАТО и ЕС следва да запазят внимание върху развитията в Западните Балкани. България последователно подкрепя тяхната европейска и евроатлантическа перспектива“, заяви още премиерът Борисов по време на форума. Министър-председателят беше категоричен, че тази перспектива е от ключово значение за сигурността, стабилността и бъдещето на този стратегически важен за евроатлантическата общност регион.