Кампанията ще започне с настъпването на пролетното равноденствие

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) – Гоце Делчев и Читалище „Изгрев 1930“ в с. Баничан поставят началото на кампанията „Осинови щъркелово гнездо -2“. Кампанията ще започне с настъпването на пролетното равноденствие - 20. Март 2020г.

Миналата година почти веднага, след като кампанията старнита, всички щъркелови гнезда в село Баничан бяха осиновени. Осиновителите са не само местни, но и хора от различни краища на България и чужбина. За нея вече знаят в Япония, Германия, Англия.

Общият брой на осиновените щъркелови гнезда до момента е 12, като едно от тях се намира в гр. Хаджидимово.

ДА ОСИНОВИШ ГНЕЗДО: Как семейство от Япония се грижи за щъркели у нас

Всеки, който желае може да осинови щъркелово гнездо, като финансира табела с надпис на името на лице, медия, организация или семейство, която ще бъде поставена на избрано от тях гнездо. Осиновителите ще могат да го посещават и наблюдават в удобно за тях време. Заедно с това ще се събира информация за гнездата и ще се гарантира тяхното опазване в бъдеще.

Белият щъркел е птицата, която е най-близо до хората, затова е част от българския фолклор и традиции. Символ на новото начало, плодородието и благоденствието. Незаменим помощник на земеделските производители в борбата им срещу селскостопанските вредители. Ето защо народният морал забранява убиването и преследването на този ценен за българската природа вид.