Той заяви, че черпенето на вода от "Студена" е било спряно заради водоизточниците

"Там върви поредното надлъгване – има водомер, ама той не е на моя територия. Сега, да ги карам да си правят на тяхна територия ли? Това се случи в Бобов дол - нямаха изобщо водомер, поставиха си водомер. В "Стомана" – единият водомер изпуска, другият също. Там са установени количества". Това заяви екоминистърът Емил Димитров в отговор на въпрос дали ще бъдат глобени "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник" заради използването на вода от язовир "Студена" в периода на забрана за водоползване, предаде БГНЕС.

"Условието беше да имат отделен водомер за питейна вода или такава да минава през нормалния водомер, но само за питейно-битови нужди", поясни Димитров. Той подчерта, че черпенето на вода от "Студена" е било спряно, защото те имат собствени водоизточници.

"Оказа се, че единият водомер пропуска. Има количества. Какво оспорваме? Сега започваме на чия територия бил водомерът... Ще си получат актовете", увери Димитров.

ВиК - Перник: Не е подавана вода за индустрията от язовир "Студена" след забраната на МОСВ

Екоминистърът посочи, че "Стомана" са използвали 670 куб. м. вода и заяви, че проблемът не е толкова сериозен, но на фона на кризата в Перник не е трябвало да си го позволяват. "За водомера на "Топлофикация" съм склонен да вярвам, че коранът не е затворил добре. Литрите при тях са малко. Не са литри, с които могат да се къпят денонощно", подчерта той.

Той коментира и предложението на ГЕРБ да се прави оценка на въздействие на всички предприятия, независимо какво количество боклук гори, което да залегне в Закона за опазване на околната среда. Според него мярката е навременна, защото в рамките на експеримент до 6 месеца се правят грешки.

„Ние също имаме много предложения и се надявам после да бъдат обобщени в общ законопроект. Тук народните представители от БСП също ме запознаха с техни виждания, които са изключително смислени и навременни. Предполагам, че от няколко политически сили ще се внесат предложения и после ще бъдат обсъждани между двете четения. Представете си, че искам да горя нещо експериментално – нещо, което после замърси целия град. Добре, след като разбере, че експериментът не е успешен, какво правим със замърсяването? Сега се издаваха до 6 месеца експериментални разрешения, те си правеха каквото поискат. Прекъсваха ги, пускаха ги, а после казваха, че експериментът не е добър и ще пробват с нови филтри още 6 месеца“, коментира Димитров.