Премиерът акцентира върху отличните условия за развитие на бизнес у нас

Разширяването на ползотворните двустранни контакти във всички сфери и актуални европейски въпроси бяха част от темите по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Разговорът им се състоя в рамките на 56-ото издание на Мюнхенската конференция по сигурността.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна динамичното двустранно сътрудничество в редица сектори, в които двете държави имат традиционни връзки – политика, икономика, сигурност, туризъм, образование и култура. „За нашата страна Германия остава водещ важен партньор в много области. Това отлично партньорство е основа за успешното справяне с предизвикателствата не само пред нашите две страни, но и за цяла Европа“, отбеляза Бойко Борисов.

В хода на разговора българският министър-председател очерта активните търговско-икономически контакти между България и Германия. Премиерът Борисов акцентира върху отличните условия за развитие на бизнес у нас и добави, че правителството ще продължи да работи за разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии. „За страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, потенциалът може да бъде увеличен и съм убеден, че ще активизираме усилията си в тази посока“, добави още премиерът Борисов пред президента Щайнмайер. Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие.

Премиерът Борисов на световен форум в Мюнхен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Акцент в срещата между премиера Бойко Борисов и президента Франк-Валтер Щайнмайер беше и сигурността. „България продължава стриктно да изпълнява ангажиментите си по опазване на външната граница на ЕС. Мигрантският поток е нулев, имаме цялостен обмен с всички немски и европейски служби, имаме и добросъседски отношения с Турция“, заяви министър-председателят.

Запазването на стабилността и мира в страните от Западните Балкани и насърчаването на тяхната европейска перспектива също бяха част от темите на срещата между премиера Бойко Борисов и президента Франк-Валтер Щайнмайер.

 

Двамата лидери бяха единодушни, че Европа трябва да остане единна пред всички предизвикателства и да продължава да бъде фактор, който ще гарантира на европейските граждани сигурност и просперитет.

По-късно премиерът се срещна с министър-председателя на автономния иракски район Кюрдистан Масрур Барзани.

 Това е първата среща между Бойко Борисов и Масрур Барзани, по време на която бяха очертани посоки за активизиране на двустранните отношения в редица области.

„България следи с голяма загриженост развитието на обстановката в Ирак, който е изправен пред много предизвикателства. Надявам се скоро да бъде одобрено от парламента новото иракско правителство и то да продължи линията за пълно нормализиране на отношенията между федералното иракско правителство и правителството на автономния иракски район Кюрдистан в съответствие с иракската конституция“, подчерта в разговора с Барзани българският премиер Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че без подкрепата на международната общност, стабилизирането и възстановяването на Ирак ще бъде много трудно. „Съвместно с нашите партньори от ЕС и НАТО, с ООН и цялата международна общност, ние сме готови да окажем цялото възможно съдействие за стабилизирането и възстановяването на Ирак“, посочи Бойко Борисов.

В хода на разговора пред Барзани българският премиер Борисов изрази и готовността на България за съдействие за провеждане на икономическа реформа в Ирак, която да доведе до удовлетворяване на легитимните искания на иракския народ за по-добър живот. „Българската страна би желала да активизира отношенията си с автономния иракски район Кюрдистан във всички възможни области, включително и в търговско-икономическата област“, допълни още Бойко Борисов.

"Светът се развива много динамично, България е във фокуса, страната ни е уважавана и търсена от всички. Нашето мнение се търси от президентите и премиерите, които сами виждате заявяват срещи. Трябва да се концентрираме". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии в Мюнхен, където се провежда конференция по сигурността.

Премиерът изтъкна, че страната ни е давана за пример за справяне с нелегалната миграция, която е първи и основен проблем в Европа. „Споделихме своите възможности в тази сфера. Повишаване отбранителните способности на страната, новите самолети, които България закупи, реорганизацията и подготовката на армията, международните учения, които се провеждат у нас, в страната, в Черно море, имаше много интереси и за това, което направихме и по отношение на някои руски дипломати. Отново затвърдих позицията си, че съм против флотилия в Черно море, че мирът и разбирателството, енергийните проекти, от една страна съм съгласен, че правят страните зависими, но ние правим интерконектора с Гърция, който ни дава абсолютна диверсификация. В същото време Балкански поток дава възможност и за работа и с Русия, и с Турция, и с други държави в региона. Много ясно трябва да се разделят нещата. Взаимно изгодните бизнеси и интереси за държавите трябва да се поддържат, да се спазват правилата и европейските ценности и да не се шпионства“, заяви българският премиер.

 

По думите на министър-председателя Борисов, днес все по-ясно се поставя темата за отсъствието на Запада в горещите точки на света - Сирия, Либия, Йемен, Ирак, които са все в близост до България. Премиерът подчерта, че това не означава присъствие на Запада с военна сила. „Напротив – силата на общия ни пазар, ние имаме най-голямата икономическа мощ, за всички сме интересни да търгуват с нас. С икономическите възможности, които има Запада, може да направи така, че да има траен мир. Назовавайки проблемите с истинските имена, мисля, че може да има успех“, добави Борисов.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че в рамките на конференцията ще постави и темата за Зеления пакт на Европа. Според Борисов, влизайки в Зеления пакт като част от целия ЕС, България ще изпадне в много тежка конкуренция на тези, които няма да са в пакта и ще продължат да използват въглища. „Със Зелената сделка и с разрешението на ядрената енергия, България като ядрена сила и имайки ядрени реактори, закупила за 3 милиарда ядрени реактори, трябва да строи централа. Иначе след 10 години няма да има кой да покрие енергийните нужди на страната, ще трябва да внасяме ток“, посочи министър-председателят. Борисов отбеляза, че предстои страната ни да посетят втора група експерти от САЩ. „Обясних наясно целия енергиен микс – какво губим, какво печелим, какво сме направили, как сме защитили, когато е трябвало. Действам с много голяма увереност, защото съм прав“, заяви категорично министър-председателят Бойко Борисов.

„Кралство Саудитска Арабия е извънредно важен и желан партньор за България. Изразяваме задоволство от активизирането на отношенията между нашите две страни особено в последните години“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с държавния министър за външни работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубеир. Двамата разговаряха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че България и Саудитска Арабия играят важна роля в своите региони. „Имаме сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. В този контекст заинтересовани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес“, подчерта българският премиер. Той изтъкна възможностите за задълбочаване на партньорството в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите.

„Изразяваме готовност за развитието на нови двустранни връзки и в земеделието, високотехнологичните отрасли, енергетиката, туризма“, добави премиерът Борисов пред държавния министър за външни работи на Кралство Саудитска Арабия.

В хода на разговора бе заявено желание за редовен обмен на мнения по важни международни и регионални теми за двете страни.

"Убеден съм, че Западните Балкани вече не са на кръстопът. Стратегическият избор на поколения бе направен за европейското им бъдеще. Трябва да продължим да работим заедно, за да сме сигурни, че регионът няма да попадне обратно в несигурността от миналото". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на кръглата маса „Балканска сигурност“, „Координация, сътрудничество, консолидация? Придвижване на Западните Балкани напред“, която се провежда в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Премиерът Борисов подчерта положителната трансформираща сила на евроатлантическата и европейска интеграция и ключовата й роля за сигурността, стабилността и бъдещето на Западните Балкани. „През последните години станахме свидетели на много позитивни развития в региона“, отбеляза министър-председателят, като добави, че също така остават предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Борисов изтъкна, че разширяването е двустранен процес и двете страни – ЕС и страните от Западните Балкани трябва да изпълнят своите ангажименти.

Министър-председателят Бойко Борисов определи като осезаемо разочарованието от липсата на зелена светлина за стартиране на преговорите за членство с Република Северна Македония и Албания през миналия октомври. Премиерът изрази надежда, че Европейският Съвет ще достигне до консенсус за започване на преговори за членство по време на срещата през март. Според Борисов последващо забавяне рискува да повиши националистическите настроения в региона и може да изостри напрежението със съседните страни. „Не можем да си позволим да направим стратегически грешки в толкова стратегически важен регион“, категоричен беше българският министър-председател.

„Очакваме срещата на върха в Загреб през май тази година с надеждата, че тя ще даде нова динамика в процеса по разширяване“, добави премиерът Борисов. Той акцентира върху синергията между приоритетите на Хърватското председателство на Съвета на ЕС и тези на България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес по отношение на свързаността на Западните Балкани във всичките им аспекти – образование, нови технологии и различни форми за регионално сътрудничество. Премиерът Борисов посочи още, че запазването на фокуса на европейската интеграция върху страните от Западните Балкани остава един от основните приоритети за българската външна политика.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че развитието на добросъседски отношения и всеобхватното регионално сътрудничество имат жизненоважна роля за устойчивото развитие в целия регион. Премиерът специално акцентира върху значението на транспортната и дигиталната свързаност и сътрудничеството в енергийната сфера. „Подобряването на свързаността през цялата Югоизточна Европа е от изключителна важност за стимулиране на икономическия растеж и кохезията на нашите страни“, каза в заключение българският министър-председател.