Синдикатите ще искат от Европа компромис за България, иначе - протести

Синдикални протести в София и Брюксел заради екоизискванията на Европа. Предупреждението е на миньорските федерации на КНСБ и КТ „Подкрепа”. Те са против така наречената „Зелена сделка” както е замислена в момента. Tя все още се обсъжда на европейско ниво.

Петкова: С колегите от бизнеса ще намерим най-доброто решение за цената на тока (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ако се приеме в сега предложения вариант, тя ще изисква нулеви въглеродни емисии. Това реално означава затваряне на въглищните централи у нас. А според синдикатите България не може да си го позволи преди 2030-та година.

ЦЕНАТА НА ТОКА: Защо бизнесът иска сигурност и предвидимост?

До края на месеца КНСБ и „Подкрепа” ще решат кога и как ще протестират, за да помогнат да се смекчат договорките за България.

„Озеленяването е безалтернативно. То обаче трябва да стане по такъв начин, че да преструктурира нашата индустрия – да стане зелена и дигитална, а не по обратния път да преквалифицираме миньорите и да ги направим берачи на лавандула”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Бизнесът: Търпението ни се изчерпва за ТЕЦ „Марица Изток 2“

„С темата за ТЕЦ-овете се занимават лигави хипстъри от софийските кафенета. Те публикуват в социалните мрежи снимки на охладителни кули, над които има охладителна водна пара, а те казват -„тук отровиха въздуха”. Комплексът  „Марица Изток” е този, който ако бъде правилно управляван, по начина, по който това трябва да се случва, би могъл да намали предизвикателствата пред държавата ни”, добави президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Правителството трябва да оздрави "ТЕЦ Марица Изток 2" до края на февруари