Решението е прието на заседание на 28 януари

Общински съветници от Каварна решиха единодушно местните журналисти да плащат такса „отразяване” за сесиите на Общинския съвет. Приетият правилник гласи: „Заснемането и излъчването на заседанията се извършва с разрешение на председателя на съвета и се заплаща по определена от наредба 3 тарифа".

МЕЖДУСЪСЕДСКИ БИТКИ: Не плащаш такса за входа – глоба

„Идеята е от 2007 г. Нашият бюджет е 17 000 000 лв. и е много трудно да подсигурим средства за него. Един от начините е местните данъци и такси да бъдат фиксирани. Имайте предвид, че таксите в общината не са пипани над 20 години. Това, че всички заседания на комисии и на Общинския съвет по закон са достъпни не означава, че са безплатни. Приемете го като административна услуга. Не я бъркайте със свободата на словото или достъпността. Заседанието на местния парламент е един продукт. Влагат се средства от общината за осветление, за отопление”, каза в ефира на „Събуди се” Красимир Кръстев, общински съветник и бивш председател на ОбС.

Той допълни, че наредбата ще бъде разгледана през март. „Ще определим каква ще бъде таксата. Няма нищо незаконно в това”, заключи Кръстев.

Приеха Бюджет 2020 на София

Темата коментира и Йордан Стоянов, председател на ОбС. „Мисля, че допуснахме грешка и подценихме текста на г-н Кръстев. С него се накърнява основното право на демокрацията. В този правилник има и други текстове. Има част, която гласи, че заседанията на Общинския съвет са открити и се предават на живо в интернет”, каза Стоянов.

„Правилникът се изработва от местния парламент. Решението е тяхно и като кмет трябва да го изпълня”, поясни Елена Балтаджиева, кмет на Община Каварна.

Репортер: Искра Урумова