ЧСИ отказва достъп до заведеното срещу него дело

След десетки вноски по кредит и няколко продадени имота, в продължение на 7 години длъжник от Петрич все още не знае къде и как са били разпределени парите му. Причината e, чe частният съдебен изпълнител по заведеното срещу него дело, отказва да му предостави копие от него.

От търговец на хранителни стоки в Петрич - с 15 души служители, до шофьор на гурбет в чужбина. Така, в рамките на три години, живота на Ангел се преобръща. Всичко започва с един изтеглен кредит. "Работата вървеше добре. Купихме магазин, купихме втори, след това и склад", каза по телефона Ангел Радин.

Така, през 2008-а, спокоен с печелившия си бизнес, Ангел, чието лице не показваме по негово желание, решава да изтегли кредит. "В рамер на 186 000 евро. Целта на кредита е инвестиция. За обезпечаване по задължението по кредита, ипотекира собствените си недвижими имоти", каза още адв. Силвия Минчева.

"Вървеше всичко добре. Работим и плащаме. Тогава взеха да влизат тези големите вериги и по тези градове надолу и взе да пада оборота", каза още Ангел.

След две просрочени вноски, още същата година, кредита е обявен за предстрочно изискуем. Случая поема частен съдебен изпълнител. "Те те обвързват така, че продаваш и парите от продажбата и направо при тях отиват: "През нас ще внасяте парите, няма да ги давате на банката - през нас. Ние ще ги превеждаме на банката", заяви Радин.

СЛЕД КРАЖБА НА ДАННИ: Мъж се оказа с 5 кредита, без да знае

"Знам, че има продадено недвижимо имущество, но не мога да кажа на каква стойност. Доколкото знам, са продадени 2 апартамента, 1 склад и 1 магазин", каза още адв. Минчева.

Адвокат Силвия Минчева поема защитата на Ангел преди половин година. Оттогава, всичките й опити да разбере как са били разпределени средствата от продадените му имоти, удрят на камък.

"Към настоящия момент съм подала жалба до министъра на правосъдието. След подадено мое искане за предоставяне на копие на изпълнителното дело до частния съдебен изпълнител, до настоящия момент копие не ми е предоставено" заяви адв. Силвия Минчева.

Преди три месеца тя се обръща за съдествие към съда в Петрич. От там издават удостоверение, по силата на което частният съдебен изпълнител Шукри Дервиш, трябва да я снабди с въпросното копие. Той обаче, отново отказва. Отиваме при него, за да разберем защо.

"Аз ако дам копие на самото изпълнително дело, автомотически попадам под ударите на Закона за защита на личните данни, защото там има извършена публична продан на трето лице. В Закона за частното съдебно изпълнение изрично е посочено кога се дава копие на изпълнителното дело - това е само с писмен акт на съдия или прокурор", каза частният съдебен изпълнител Шукри Дервиш.

Всеки четвърти длъжник не успява да обслужва ипотечния си кредит

Че могат да предоставят само отделни документи, но не и цели изпълнителни дела, потвърждават и от Камарата на частните съдебни изпълнители. А като причина и оттам изтъкват личните данни на трети лица. От Обединението на свободните адвокати обаче, не мислят така. "Неколкократно сме получавали сигнали за такива проблеми, съответно ние сме се задействали, както сме се обръщали както към Камарата, така и към органите на Адвокатурата. Ако няма някакви задни помисли, ако частният съдебен изпълнители няма някакъв друг интерес, той или тя не би трябвало да създава пречки", заяви адв. Емил Георгиев от Обединение на свободните адвокати.

Междувременно, докато този спор тече, Ангел се споразумява с банката. Ще плаща по-дълго, но по-малки вноски. Крайната сума, която вижда в споразумението обаче, така и не успява да си обясни - главница от 121 000 евро.