На хижа "Алеко" най-добрият ни сноубордист разкри любопитни детайли за живота си

Световните купи по сноуборд са в разгара си. Един старт обаче беше отложен заради недостатъчно сняг, а това върна Радослав Янков за малко в България. Краткият му престой у нас е наситен с тренировки на Чепеларе и Витоша.

"Сноубордът е моят живот". Това сподели Радослав Янков, който стана спортна звезда с впечатляващите си постижения. Радо спечели „Големият кристален глобус“ през 2016-а. Тогава той извоюва трофея по сноуборд, включващ двете дисциплини - паралелен слалом и паралелен гигантски слалом.

Триумфът му в генералното класиране на световната купа по олимпийска дисциплина в зимните спортове бе първи за България. "Спечелването на „Големият кристален глобус“ ми промени мисленето, защото станах по-сериозен и дисциплиниран. Човек невинаги трябва да се стреми да бъде перфектен, защото оставаш разочарован. Успехите задължават много, но трябва да се научиш да се справяш с напрежението", каза в специално интервю за NOVA най-добрият ни сноубордист Радослав Янков.

Янков победи световния шампион на финала във Винтерберг (ВИДЕО)

Радослав сега е на 30 г., а любовта му към зимните спортове започва от много малък, благодарение на родителите му, които са ски инструктори. "На 3 г. се научих да карам ски, а от 8-годишен спортувам в спорта сноуборд - "алпийски дисциплини". Винаги се радвам, когато съм в планината. Едно от състезанията в Австрия беше отложено заради лоши условия. В България се задържах около две седмици. На 22 февруари е старта ми в Корея", каза още Янков.

"Седем световни купи изминаха, т.е. разполовихме сезона. Сезонът започна добре за мен, въпреки че през миналия сезон имах проблем. Дано да направя по-добри класирания. Остават ми шест състезания до края на сезона заради отложеното в Австрия. Не обичам да следя временното класиране, но съм в десетката. В гигантския слалом съм малко по-добре, но гледам старт за старт", заяви Радослав.

В блиц интервю Янков сподели какво за него е сноуборда, какво обича да прави извън спорта, кой е неговият кумир и още любопитни неща. "Моторите са ми голяма страст, защото живея в планината. Юсеин Болт го харесвам заради държанието му. Обичам да подкрепям българските спортисти - Алберт в ските, Влади Зографски и биатлонистите ни", сподели той.