Все повече фирми и населени места се възползват от така нареченото мобилно подаване на заявления

Тази година изтича срокът на малко над 2 милиона лични карти, шофьорски книжки и паспорти. Оказва се, че все повече фирми и населени места се възползват от така нареченото  мобилно подаване на заявления.

В офиса на НАП в Хасково работят близо 200 души. Сметката показва, че ако всеки от тях си вземе почивен ден, за да си смени документите работата на данъчните ще се наруши.

Опашки в София заради подновяването на лични документи

„Направихме предварително проучване и се оказа, че близо 70 човека като някои добавиха и членове на семейството си, решиха да се възползват от тази възможност”, обясни Божана Илиева от НАП – Хасково.

Янка Тодорова подменя документите си на работното си място, при това заедно с цялото си семейство. Заявленията са готови предварително и остава само да сверят информацията, да се снимат и да платят.

„Трябваше да си вземем по един ден отпуск и аз, и съпругът ми, да отидем до Паспортната служба, да чакаме”, обяснява Янка Тодорова.

Семейство Тодорови все пак ще трябва да се разходи до Паспортната служба, за да си получи готовите документи. А от подобна мобилна биометрична станция могат да се възползват не само фирми, а и цели села.

„От началото на годината постъпилите заявки са 12, а 6 от тях вече сме обработили. Предстои до средата на март още да постъпват и да направим организация. Обслужените граждани вече са 200”, каза Снежана Митошева, директор звено БДС към МВР – Хасково.

Все пак от МВР уточняват, че може и да не успеят да обслужат всички заявки за изнесено обслужване.

„Очакваме назначаването на допълнителни служители и според броя ще реагираме. Да, лятото вероятно няма да бъде възможно да правим изнесен прием”, каза още Снежана Митошева.

Очаква се опашките в Паспортните служби да започнат да се трупат в края на пролетта. От МВР припомнят, че глобите започват от 20 лева и могат да стигнат до 150, ако не преиздадем навреме документите си за самоличност.

Репортер: Димитър Иванов