Заразените с коронавируса в Китай надхвърлиха 68 000

Китайският президент Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавируса седмици преди публично да засегне проблема и да призове за решителни действия за пресичането й. Това става ясно от публикувана днес в печатния орган на ККП "Женмин жибао" негова реч, предаде БТА.
В реч от 4 февруари на заседание на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК Си заявява, че още на 7 януари е "поискал да се работи за предотвратяване и овладяване на (епидемията от) новия коронавирус".

Въпреки нарежданията на Си властите в столицата на провинция Хубей Ухан, епицентъра на епидемията, са закъснели с реакцията си и на 18 януари дори са организирали масов банкет за 40 000 семейства за поставяне на рекорд за Гинес. Решението да бъде публикувана речта е взето, след като няколко функционери на ККП на местно и провинциално равнище в Хубей бяха уволнени за несправяне с кризата. То може би показва, че се правят нови опити за спасяване на репутацията на президента. Има риск обаче Си да бъде въвлечен в дебата дали ранните опити за спиране на епидемията не са се оказали неуспешни.

Забавя се разпространението на опасния коронавирус в Китай

В първите дни на епидемията, превърнала се в едно от най-големите предизвикателства за Си, той пазеше мълчание по темата. Публикуването на речта показва, че висшето ръководство е знаело за сериозността на епидемията седмици преди на обществеността да бъде съобщено за подобна заплаха. Властите съобщиха едва в края на януари, че вирусът може да се предава от човек на човек и тогава започна да се засилва тревогата в обществото. В речта Си казва, че той е този, който е наредил да бъде блокиран епицентърът: "На 22 януари с оглед на бързото разпространение на епидемията и предизвикателствата по отношение на превенцията и контрола ясно и недвусмислено поисках провинция Хубей да въведе всеобхватни и строги мерки за контрол на потока от хора (напускащи провинцията)". На 23 януари Ухан стана първият град, въвел безпрецедентна забрана върху транспортните средства, напускащи града.

Заразените с коронавируса в Китай надхвърлиха 68 000

Публикуването на речта на Си дава основание да се смята, че партията иска да покаже, че е действала решително още от самото начало, но прави Си уязвим за критики защо широката общественост не е била известена още от самото начало. Доверието в подхода на правителството към епидемиите продължава да е накърнено заради епидемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г., която беше прикривана с месеци.

Първа жертва на коронавируса в Европа

Министерството на здравеопазването на Северна Македония информира за двама македонски граждани, които са дали положителен резултат за заразяване с коронавирус. Става дума за член на екипажа на японски круизен кораб, който е хоспитализиран в японска болница, но е с лека клинична картина, и за още една македонска гражданка, която е в изолация в болница във Франция. Министърът на здравеопазването Венко Филипче заяви, че цялата система работи с повишено внимание и се следи всяка информация, която идва от чуждестранните здравни институции и от съседните страни.

Тайван съобщи за първи си смъртен случай вследствие на заразяване с вируса Covid - 19. Мъжът е бил на шейсет и няколко години. Постъпил е в болница на 3 февруари заради затруднено дишане. Поставена му е била диагноза пневмония. Още един член на семейството на починалия е заразен с вируса.

Мъжът е работел като таксиметров шофьор в централната част на Тайван и не е пътувал в чужбина. Работил е обаче с хора, върнали се от пътувания в Китай, Хонконг и Макао. Издирват се хората, с които той е бил в контакт. Според най-нова информация към днешна Тайван има 20, заразени с коронавируса.