Това показват данните на адвокати по медицинско право

Девет медици са влезли в затвора през последните четири години. Присъдите им са за лекарски грешки. Това показват данните на адвокати по медицинско право.

Битката с мудното правосъдие е сурова. След 2 години процес в Софийския градски съд сагата за Людмила Велинова, загубила 19-годишната си дъщеря, започва отначало. Причината - отводи в съдебния състав. Деяна Георгиева умира през 2011 г., 42 дни след раждането на сина си вследствие на сепсис.

Разследват смъртта на починалото бебе в болницата във Видин

„Деяна си отиде здрава, права. Никакви усложнения, нямаше никакви здравословни проблеми.  Но там вече започва немарливостта, остава се плацента”, разказа майката Людмила Велинова.

 За смъртта на Деяна след 6-годишно разследване са подсъдими шестима доктори от София. Най-болезнено за майка й е срещата с тях. Разбира се и празнината, която трябва да обясни на внука си.

„Няма как да се запълни празният стол на празници, на 8-ми март на кого да подари картичка? Ние спряхме да го водим и на тези тържества. Няма как да го дръпна от площадката, когато майките на останалите деца ги прегръщат, а то отстрани гледа жално. Независимо, че вече е на 8 г., той още говори на снимките, още на празници излиза на терасата, гледа нагоре и й обяснява. Защото там горе на небето, неговата майка е звездичка”, споделя Людмила през сълзи.

Родителите на починалото бебе в разградска болница се съмняват за лекарска грешка

Анализите на адвокатите по медицинско право показват, че най-много в съдебната зала влизат хирурзи, гинеколози, зъболекари и анестезиолози.

„Най-честите казуси, които имаме като тенденция, е разширяване обема на операцията, забравяне на чуждо тяло, грешна страна на операцията при чифтни органи”, обясни адвокатът Мария Петрова.

Голям препъникамък обаче пред съдебните казуси се явяват експертизите. Невинаги експертното заключение е обективно, казват юристи.

През 2018 г.: Груби нарушения в десетки болници у нас

„Вещите лица изземват понякога функцията и на прокуратурата, и на съда, произнасяйки присъди или оправдавайки някой, без да могат обективно да докажат защо”, каза още Петрова.

Казусът за смъртта на Деяна остава висящ, а надеждата за близките й - че някой ден ще има присъда.