Експерти започнаха тестове върху животни на редица ваксини срещу болестта

Китай започна производство на първото лекарство, което може да се окаже ефективно при лечението на новия коронавирус. Лекарството се произвежда в източната провинция Джъдзян, съобщиха БГНЕС.

СЪМНЕНИЯ ЗА КОРОНАВИРУС: Украинец е под карантина в Стара Загора

"На 15 февруари лекарството, разработено от Zhejiang Hisun Pharmaceutical, официално получи одобрение да влезе на пазара от Държавната администрация по храните и лекарствата. Това е първото лекарство в страната, което по време на избухването на епидемията от новия вид коронавирус получи официално одобрение за включване в списъка на лекарствата, които потенциално могат да бъдат ефективни при лечението“, заяви представител на местните власти. Той добави, че производството е започнало в неделя.

Според китайските власти въпросното лекарство преди е било известно като фавипиравир или авиган.

В началото на февруари китайският Национален център за развитие на биотехнологиите заяви, че двата медикамента ремдесивир и фавипиравир могат да се превърнат в потенциално лечение на коронавируса. В същото време беше съобщено, че китайски експерти също са започнали тестове върху животни на редица ваксини срещу коронавируса.

Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавируса още в първите дни

Новият щам на коронавирус беше открит за първи път в централния китайски град Ухан през декември и оттогава се е разпространил в повече от 25 страни. В Китай вирусът вече предизвика повече от 1600 смъртни случая, като близо 70 000 души са заразени. Извън Китай над 500 души са заразени с вируса.

Първа жертва на коронавируса в Европа