Около и следобяд температурите ще са между 11 и 16 градуса

Седмицата започва с топло, сухо и тихо време. Облачността през деня ще е рехава, с напредването на деня – малко по-значителна в Северозападна България. Вятърът ще бъде слаб. До обяд в понедленик ще има мъгли по поречието на големите реки, в котловините и низините. Около и след обяд температурите ще варират между 11 и 16 градуса. Най-топло ще бъде в централната част на Предбалкана и в Югозападна България.

В планините ще е слънчево и нетипично топло. Температурите в ранния следобед ще са между 6 и 12 градуса, в Смолян и Банско – до 13 градуса. Топлото време предполага активно снеготопене по местата със снежна покривка.

Във вторник температурите ще са с градус-два по-високи. От сряда постепенно ще нахлува по-студен въздух, а в четвъртък и петък над Балканите ще се развива средиземноморски циклон с валежи от дъжд и сняг. За двата дни моделите за прогнозиране изчисляват между 5 и 20 литра на квадратен метър – по-значителни количества в планините и предпланинските райони. С падането на температурите дъждът ще премине в сняг по местата с по-голяма надморска височина на Западна и Централна България. Най-малко валежи се очакват в Североизточна България.