Това решиха днес първите дипломати на страните от ЕС

ЕС ще стартира нова операция в Средиземно море, чиято основна задача ще бъде прилагането на наложеното от ООН оръжейно ембарго спрямо Либия. Това решиха днес първите дипломати на 27-те страни-членки в рамките на Съвета „Външни работи“, който се проведе в Брюксел. От българска страна в заседанието участва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Новата операция на ЕС, която ще замени действащата в момента операция „София“, ще използва въздухоплавателни, сателитни и морски средства. Освен гарантиране на оръжейното ембарго, нейни задачи ще бъдат още борба с мрежите за трафик на мигранти и обучение на либийската брегова охрана. Съветът отчете съществуващите опасения за евентуално отражение върху миграционните потоци и подчерта, че ситуацията ще бъде внимателно наблюдавана и регулярно докладвана. При констатирано увеличение на миграционните потоци, морските компоненти на операцията ще бъдат оттеглени.

Първите дипломати обмениха също мнения по съдържанието на новата Всеобхватна стратегия на ЕС с Африка, която предстои да бъде публикувана на 4 март. Потвърдиха подкрепата си за поставянето на отношенията с африканските партньори на равноправна основа. Предстоящата Министерска среща ЕС–Африкански съюз (АС) в началото на май и Среща на върха ЕС-АС през октомври представляват отлични възможности за активно ангажиране на партньорите от Африка в усилията за задълбочаване на взаимодействието и постигане на конкретни резултати по споделените приоритетни направления - икономическо сътрудничество, укрепване на мира и сигурността, устойчиво развитие, права на човека и добро управление, сътрудничество по международни въпроси като подкрепата за мултилатерализма и борбата с климатичните промени.

Външните министри проведоха работен обяд с индийския си колега Субрахманям Джаишанкар в контекста на подготовката на предстоящата Среща на върха ЕС–Индия на 13 март и изработването на Пътна карта за отношения до 2025 г. Двете страни  потвърдиха взаимното желание за укрепване на стратегическото партньорство и за активизиране на сътрудничеството в широк кръг области. Отдадоха приоритетно значение на сътрудничеството по въпроси на международната и регионална сигурност и на засилването на взаимодействието по глобални теми като подкрепата за ефективния мултилатерализъм, правата на човека и върховенството на закона, борбата с климатичните промени.

В рамките на „текущи въпроси“ върховният представител Жозеп Борел информира за неотдавнашните си посещения в Косово и Сърбия. Министрите обмениха мнения по възможностите за възобновяване на Близкоизточния мирен процес в контекста на обявения наскоро план на САЩ и направиха преглед на развитията в Близкия изток и резултатите от визитите на Борел в Йордания и Иран. Обсъдени бяха по-нататъшните стъпки на ЕС по Венецуела. Направен бе преглед на развитията в Сахел в контекста на предстоящата на 26 март конференция на най-високо ниво между ЕС и петте страни от региона.