След обвиненията, които президентът отправи към премиера, двамата застанаха рамо до рамо на юбилей на КНСБ

Опит за примирие по върховете на държавата. След острите обвинения, които президентът отправи към премиера, двамата застанаха рамо до рамо и опитаха да изгладят различията.

А междувременно главният прокурор размаха пръст и на политиците, и на бизнесмените. Гешев предупреди, че никой не може да му разпорежда какво и как да върши.

Радев: Борисов се опитва да скрие скандала с подслушването в зайчарника (ВИДЕО)

През деня разговора между първите мъже в държавата кой кого подслушва поднови президентът. И упрекна премиера, че е използвал службите за „свои политически цели”.

„Той се опитва да прехвърли отговорността на подслушването на друг. Между другото, както прави винаги. Ако може да скрие и този скандал в зайчарника, в който вече не остана място от скандали. В безсилието си г-н Борисов атакува и моето семейство”, заяви Румен Радев.

Вечерта премиер и президент се видяха на юбилейната 30-годишнина на КНСБ. Първо Борисов постоя с гръб, но после официално поздрави държавния глава. И на излизане обясни, че никога не е влошавал тона с Румен Радев.

„Слушах го президента. Аз говорих. Мисля, че беше добре”, заяви Борисов.

Караянчева: Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му

А с изтеклите от прокуратурата записи Борисов нямал общо.  

„Пред вашите колеги в Брюксел се заклех във внуците си, че не съм подслушвал Радев и то не е той, а началникът на ВВС. Искат да ме вкарат в това, няма да ме вкарат! Не знам, не искам да знам и не съм знаел! При мен никога не е поставян въпросът да се подслушва Радев. и няма да го позволя, ако дойде такова нещо при мен. Искат с мен да си измият ръцете, да се превърнат в жертва, нямам нищо общо. Мен ме смазаха от подслушване,  мълчах като тарикат, мъж не писка”, заяви Борисов.

Общуването между премиер и президент през медиите засегна задочно и държавното обвинение. Според Радев там имало намеса на Борисов.

„Указва на прокуратурата кого да размаже, дори полицията е впрегната да респектира несъгласните българи”, заяви Румен Радев.

Гешев: Прокуратурата много добре знае какво трябва да свърши

А главният прокурор реагира.  

„И те, вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо. От миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже”, заяви Гешев.

„Абсолютно е прав, прокуратурата не е място, където да се решават политическите ни препирни, да ги наречем. Аз не съм му давал акъл. Аз съм дал указания на моите хора, на които съм им началник”, отговори Борисов.

Освен за премиера и президента първият обвинител в държавата намекна и за други, които  също давали съвети за прокурорски проверки: поименно - Каракачанов, Нинова, Домусчиев и Ковачки. Но тя, прокуратурата, обясни Гешев, е независима и никой не можел да й се меси.

Репортери: Велина Сашева, Добромир Николов