Причината отново е изменението на климата

Поради изменението на климата около една трета от растенията и животните могат да изчезнат от планетата до 2070 г. Това сочи научно заключение в списание „Proceedings of the National Academy of Sciences“, предаде БГНЕС.

13 нови видове животни и растения ще се появят на Антарктида в близките години

За основен фактор, който влияе на оцеляването на популациите, учените смятат максималната дневна лятна температура. Авторите на новото изследване са анализирали данни за 538 вида растения и животни от цялата планета. Учените открили, че около 44% от изследваните видове са измрели в отделни зони, след като максималната температура там се е увеличила с повече от 0,5°C. Повишаване на температурата от 2,9°C и повече, според тях, е довело до локално изчезване на 95% от видовете.

Амазонските гори са намалели с площ, колкото половин България

Експертите напомнят, че януари тази година беше най-горещият за 141 години наблюдение, а последното десетилетие - най-горещото на всички времена. Освен това климатолозите смятат, че 2020 г. „вероятно ще е сред петте най-топли години в историята”. Най-уязвими, според експертите, са животните и растенията, които живеят в тропиците. Учените откриват, че скоростта на изчезване на растенията и животните зависи пряко от това колко бързо се загрява планетата.

„Ако се придържаме към Парижкото споразумение за климата, можем да загубим около 20% от растителните и животинските видове до 2070 г. Още по-силното затопляне може да доведе до изчезване на повече от една трета или дори половината от всички животински и растителни видове", казва професорът от Аризонския университет Джон Винс.

Парижкото споразумение беше подписано на 12 декември 2015 г., след 21-ата конференция на Рамковата конвенция за изменението на климата. Участващите страни се споразумяха да не позволяват средната температура на планетата да се повиши с над 2°C до 2100 г. в сравнение с прединдустриалната ера. По-специално споразумението предвижда намаляване на емисиите на парникови газове.