Това стана ясно от пледоариите на защитата на Асандж на съдебно заседание в Лондон

Американският президент е предложил да помилва основателя на „Уикилийкс" Джулиан Асандж, ако каже, че Русия няма нищо общо с публикуването от „Уикилийкс" на имейлите на Националния комитет на Демократическата партия през 2016 г. Това стана ясно от пледоариите на защитата на Асандж на съдебно заседание в Лондон по делото за неговата екстрадиция в САЩ, съобщават Ройтерс.

Асандж свидетелства чрез видеовръзка от затвора, докато адвокатите обсъждаха организирането на изслушването му следващата седмица за взимане на решение, дали да бъде екстрадиран в САЩ.

Отлагат делото за екстрадицията на Асандж с три месеца

В Уестминстърския съд в Лондон адвокатът на Асандж Едуард Фицджералд се позова на свидетелски показания на бившия конгресмен републиканец Дейна Рорабакър, посетил Асандж през 2017 г., като каза, че той е бил изпратен от президента Тръмп да предложи помилване.

Помилване би имало, при условие че Асандж се съгласи да каже, че Русия не е била замесена в изтичането на имейли, които навредиха на кандидат-президентската кампания на Хилари Клинтън през 2016 г., се казва в показанията на Рорабакър.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам отрече тези твърдения.

„Президентът не знае почти нищо за Дейна Рорабакър, освен това, че е бивш конгресмен. Той никога на е говорил с него по този въпрос или по който и да било друг въпрос. Това е абсолютна измислица и пълна лъжа", каза говорителката.

Испански съд изслуша Асандж като предполагаема жертва на шпионаж

48-годишният Асандж прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, преди да бъде изведен от там през април м.г. Срещу него е издадено искане за екстрадиция от САЩ по 18 обвинения, включително заговор за хакерска атака срещу компютърна мрежа на правителството и нарушаване на закона за шпионажа. Ако бъде признат за виновен в САЩ го заплашват десетки години затвор, отбелязва Ройтерс.