Води се разследване за нерегламентирано раздаване на пари

Персоналът на болницата в Раднево не е получавал заплати вече няколко месеца, обявиха в ефира на NOVA медици. В същото време прокуратурата и ДАНС проверяват дали няколко души от администрацията на лечебното заведение са си отпускали възнаграждения от 3000 до 10 000 лв.

Рано тази сутрин десетки лекари и медицински сестри се събраха пред болницата. Те изразиха възмущението си, че няколко души са вземали хиляди левове заплати, докато други не са получавали възнагражденията си от няколко месеца.

ДАНС влезе в болницата в Раднево

Управителят на болницата отказа коментар кой какви заплати е получавал. Заяви само, че не се притеснява от нищо. „Не съм безотговорна. Съдействам напълно за проверките. Осигуровките не са плащани, тъй като заработката ни беше по-малко. Мислих, че за месец ще се оправят нещата. Аз също не взимах заплата известно време”, заяви в ефира на „Здравей, България” Мая Узунова, управител на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков”.

Сигнал за отчетени, но неизползвани стентове: Прокурори влязоха в болницата в Хасково

„Към 31-ви декември задълженията на болницата са над 1,3 млн. лв. Получихме сигнал от управителя на болницата затова, че на група лица са начислявани по- високи заплати. Още през 2018 г. лечебното заведение дължеше 480 000 лв. Това ни обезпокои. На заседание на Общински съвет упълномощихме управителя да предприеме незабавни мерки за рестрикция на разходите”, каза Румен Йовчев, председател на Общинския съвет в Раднево. Той допълни, че задълженията трябва да се разсрочат и да се плащат поетапно. По думите му заплатата на шефа на болницата възлиза на около 3000 лв.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Нов скандал за поставяне на стентове на здрави хора

„За съжаление, това е истината. Има над 400 000 лв. невнесени осигуровки. Шепа хора са раздавали допълнителни заплати на себе си и на приближените си. Останалата част от персонала е без заплата от месеци. Категорично става въпрос за двойно счетоводство. Тези хора са лъгали общината”, каза кметът на общината Теньо Тенев.

Работещите в лечебното заведение организираха подписка до всички институции с настояване случаят да бъде решен и болницата да продължи да работи. 

Предположенията, които трябва да доказва прокуратурата, са за това, че е използван нотариално заверен печат на управителя на болницата от жената, която отговаря за труд и работна заплата. Управителката, обаче не се усъмнила. От прокуратурата заявиха, че резултатите от проверката ще излязат до месец.

Репортер: Георги Манев