Нападението в сряда беше определено от разследващите като терористичен акт

Мълчаливи бдения в цяла Германия в памет на жертвите на масовата стрелба в страната преди два дни. Двете атаки в град Ханау бяха извършени от мъж с крайнодесни убеждения. Сред деветимата загинали е и 32-годишния българин - Калоян Велков, който от няколко години живеел в страната. 

Бранденбургската врата в Берлин и центърът на Франкфурт бяха изпълнени от хора със свещи и бели рози в ръце. След като се оказа, че нападателят е публикувал расистки манифест, дебатът за десния екстремизъм и контрола върху огнестрелните оръжия отново излезе на дневен ред. Водещите германски вестници призоваха за по-строги закони за притежаване на оръжие.

Васка Велкова, братовчедка на работещия в един от наргиле-баровете българин Калоян, до последно не можела да повярва, че му се е случило нещо лошо. „Предполагах, че той е там. Веднага започнах да му звъня, около 40 пъти някъде мисля, че звънях. СМС-и, на месинджър, на фейсбук го търсих и той не отговаряше и аз си извиках едно такси, отидох там на мястото където е – имаше страшно много хора, много полиция, много линейки, много ранени и не вярвах до последно”, каза тя.

Българин загина при терористичен акт в Германия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Друга от жертвите - 35-годишната Мерцедес оставя две деца сирачета. Пред бара, където се случва фаталната стрелба, е дошъл баща й Филип. „Детето ми беше убито тук. Тя беше само на 35 години. Дошла е да яде пица и да пие кола. И е застреляна. Искам всички да разберат какво се случи тук – трагедия”, коментира той.

И докато Ханау оплаква жертвите на масовото убийство, стотици хора се хванаха за ръце в знак на солидарност на Брандебругската врата в Берлин.

Най-малко пет от жертвите са от турски произход. „Ние всички сме турци по рождение, но се чувстваме у дома си в тази страна. Германия е нашата държава. Германците казват: "След като си помисля за Германия през нощта, вече мога да заспя". Това важи най-вече за нас”, коментира Зерендер Гюрел.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер предупреди, че има много голяма опасност от крайнодесен екстремизъм, антисемитизъм и расизъм. „Ще увеличим порицейското присъствие в цяла Германия. Ще засилим охраната на чувствителни институции, сред които и джамии”, коментира той.

Полицейското присъствие ще бъде увеличено и на летищата, гарите и автогарите.