Служителките, които говориха пред Вероника Димитрова, са заплашени с наказание, а може би и с уволнение

Репресия над служители след разследване на NOVA. Става въпрос за прочулия се с нечовешкото отношение Дом за хора с деменция в Пловдив. Болногледачи разказаха как техни колеги бият, обиждат и държат под ключ възрастните хора там. Една от пенсионерките дори е карана да яде фекалиите си, за наказание. Бруталното отношение чухме и от записи, правени в дома. Днес служителките, които говориха пред Вероника Димитрова, са заплашени с наказание, а може би и с уволнение.

СЛЕД РАЗКРИТИЯТА НА NOVA: Какво следва за „Дома на ужасите” в Пловдив?

Емилия Чилингирова и Веница Тодорова са жените, които разказаха пред NOVA за насилието, побоя и обидите. Те са получили покана за писмени обяснения след излъчване на репортажа.

„Трябваше да отговоря на 12 въпроса. Те бяха от сорта на: „Виждали ли сте колежка да удря някого?/Чували ли сте някого да псува?/Знаете ли за случаи, в които някой да не бъде къпан?” – всичко, за което разказахте в репортажа”, каза Чилингирова.

„Аз също бях накарана да напиша обяснения дали хората в Дома са обгрижвани, дали са къпани, дали са хранени”, коментира Тодорова.

Болногледачи тормозят възрастни в Пловдив, институциите отговарят (ОБЗОР)

Жените са отказали да попълват обяснения, защото вече са дали показания в полицията и тече разследване. „Не сме длъжни да попълваме такива неща. Не сме обещавали, че ще им предоставим информация за тези неща”, каза още Емилия Чилингирова.

Ръководството обаче не се отказало. И пратило на болногледачките втора покана за писмени обяснения. В нея вече имало заплаха, че ако не отговорят, ще бъдат наказани дисциплинарно.

„След като отказахме, получихме ултиматум под формата на покана - до 3-дневен срок да дам обяснения”, посочи още тя.

От община Пловдив отговориха, че събирали информация от служителите, защото от полицията и прокуратурата не им давали.

Уволняват виновните за тормоза в социалния дом в Пловдив

„Това в никакъв случай не е форма на репресия. Категорично това не е заплаха. По Кодекса на труда, работодателят е длъжен да изиска от всички служители такава информация. Не бива обаче тя да се възприема като писмени обяснения за това, те да бъдат освободени. Тези хора няма как да бъдат освободени, защото ние нямаме доказателства спрямо тях, че са нарушили нещо”, заяви Веселина Ботева - директор на Дирекция „Социални дейности" в Община Пловдив.

„Прокуратурата може да излезе с доклад едва след 3 месеца. Не можем обаче ние да стоим и да чакаме толкова време този доклад да се появи, за да вземем мерки към останали служители”, каза още тя.

Още разкази за тормоз и издевателства над пациенти в дома в Пловдив (ВИДЕО)

„Никой от нас не е подозирал, че се случват такива неща. До момента са уволнени двама болногледачи. Докторката напусна сама. Тъй като започна проверка от прокуратурата, управителката, г-жа Тянева, беше принудително в неплатен отпуск. Днес ще й бъде пусната покана в понеделник да бъде на работа. Тогава ще й се вземат обясненията и в срока, в който тече процедурата по даване на обяснения, работодателят й ще вземе отношение по случая”, категорична бе Веселина Ботева.

Въпреки, че от общината обещаха да уволнят управителката на дома и то в най-кратки срокове, Марина Тянева все още е на работа. От платен е минала в неплатен отпуск.