Екоминистърът Емил Димитров ще извърши проверка на мястото

Ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска. Установена е концентрация на цианиди 20 пъти над нормата. Разпоредена беше спешна проверка, която започна тази сутрин. На място ще бъде и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Aвария на хвостопровод замърси водите на две реки

 Служители на Басейнова дирекция са установили в петък следобед концентрации на цианиди два пъти над нормите. Изпратени са предупреждения до пет общини – Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица. Те препоръчват местното население да не ползва вода от двете реки.

Предупреждения има и до ВиК – Пловдив и РЗИ. Те трябва да направят анализ на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска. „Напоителни системи” пък трябва да затворят съоръженията, които отвеждат водата до каналите за напояване и рибарниците.

Екоинспектори спешно провериха река Чепеларска по сигнал за замърсяване (СНИМКИ)

 

 

Източник на замърсяването е свързан с добива на метали в района на Лъки. Най-вероятно става дума за авария в миннодобивното предприятие. Директорът му отрече обвиненията. „Няма неправомерни зауствания. Не знам кой е правил проби. Не знам кой е казал, че има цианиди”, коментира Атанас Марински, директор на „Лъки инвест“- Лъки.

Заради нова авария се оказа, че от четвъртък фабриката не работи. Цианидите се използват за извличането на оловно-цинкова руда. Отпадъчният материал от преработката отива в хвостохранилището на завода, покрай което минава река Юговска.  Повторни проби от реките взеха инспекторите от Байсейнова дирекция. „Характеристиките, измерени на място са в норма”, каза Весела Генина от Изпълнителна Агенция по околната среда и водите.

Експерти от независима лаборатория, наети от предприятието също изследваха на място водата в реката за наличие на цианиди.„Говорила съм с управителя на ВиК. Взети са проби и вчера, и днес. Няма опасност за питейната вода”, каза областният управител на Перник Дани Каназирева.

По случая прокуратурата е образулавала досъдебно производство.От екоинспекцята в Смолян заявих ,че на предприятието ще бъде наожена глоба от 10 хиляди лева

Авария на хвостопровод замърси реките Чепеларска и Юговска

 

 

Сутринта на място дойде и министърът на околната среда и водите, който заедно с областния управител Дани Каназирева ще направи проверка. „Вчера направихме извънредна проверка, защото имахме проблеми с това хвостохранилище. Привечер излязоха резултатите бяха оповестени.Изпратихме хора тази нощ в планината, за да проверят какво става.  Имаме сведения за това, което се случва. Не е добре това, което сме установили там", коментира екоминистърът.

"Става дума за неприятно замърсяване и за действия, които не е следвало да се случват към този момент. Ясен е източникът. Има цианиди много пъти над нормите. Има неправомерни действия, целящи преливане на вода, чрез заустване. Няма опасност за питейната вода", допълни Емил Димитров. По думите му в случая не става въпрос за производствена авария, а за криминало замърсяване.  А последните изследвания показаха, че такова няма. 

Министър Димитров благодари на всички институции за бързото решаване на проблема на територията на област Пловдив. „Ако не беше добрата координация, включително извънредни проверки , работа през нощта, включително и проверки на място тази сутрин, ние още месеци наред щяхме да търсим точната причина за замърсяването на водата в реките Юговска и Чепеларска“, допълни екоминистърът.

„За мен само бързата реакция на всички държавни институции доведе до ясна отговорност от къде е замърсяването. Изненадващата проверка, рано сутринта позволи този път нарушителят да бъде установен. Всички държавни институции от вчера бяха на крак и в непрекъсната връзка. Много бързо бе създадена необходимата организация и днес отново бе извършена проверка, като всички документи за нарушението са предадени на компетентните органи. Сигурна съм, че законът ще се приложи с цялата тежест, защото тук е ясно, че съвсем съзнателно и умишлено е причинено опасното замърсяване на реките, заяви Дани Каназирева.