„Това не е нещо ново или сензационно”, смята доц. Божидар Иванов от Центъра за анализи в селското стопанство

Само 20% от зеленчуците на пазара са български. 77 на сто от краставиците са вносни. 81% от доматите също. Вносните зеленчуци оказва се са по-евтини. Това показа анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

„Това не е нещо ново или сензационно. Ситуацията е такава от много години, особено през зимните месеци. Сезонът засилва тези тенденции и затова в момента доминират зеленчуците внос. Българското производство е в недостиг, за да задоволи вътрешното потребление”, посочи доц. Божидар Иванов от Центъра за анализи в селското стопанство.

СИРЕНЕ БЕЗ МЛЯКО: Какво слагаме на трапезата си?

„През лятото се постига баланс и по-добро съотношение на родно производство към вносно. Когато говорим за проценти, много зависи откъде ги измерваме. Ако говорим за търговските вериги, там пазарът е един и там не може да се каже, че голяма част от зеленчуците са български, дори и през летните месеци. На пазарите обаче можем да кажем, че там преобладаващата част са българско производство”, добави Иванов.

В България няма зараза от вируса на кафяво набраздяване по плодовете на доматите

„През зимните месеци България няма сравнителни предимства, за да може да произведе евтина продукция на тези цени. Преобладаващата част е оранжерийно производство и южните страни са облагодетелствани в тази ситуация и могат да предложат добра цена за потребителите”, коментира доц. Божидар Иванов.

Повече гледайте във видеото.