Привържениците на ген. Христо Луков се събраха на факелна церемония пред дома му

Властите успяха да забранят шествието за Луковмарш. Традиционно, до тази година, то се провеждаше въпреки забраните. Сега обаче има съдебно решение срещу това. То е на Върховния административен съд (ВАС) и потвърждава забраната на Столичната община да има шествие. Така, тази година, вместо да има шествие в София, привържениците на ген. Христо Луков се събраха на факелна церемония пред дома му, където ще почетат паметта му като поднесат венци.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„От Столична община ни предоставиха решение на Върховния административен съд. В края на това решение, което е 4 страници, с едно изречение се казва, че ВАС не вижда никакъв проблем и за него не е промяна, изменение на мероприятието, когато ни се заповядва просто да се съберем пред къщата, а не да направим шествие. Това за нас е абсурдно, тъй като шествието и един социален митинг са съвсем различни неща”, заяви Звездомир Андронов от БНС „Еделвайс".

Ще има ли Луковмарш в София днес?

По-рано в София на шествие излязоха и противниците на Луковмарш. Около 200 човека обиколиха столицата с лозунги срещу фашизма и нацизма. Интересното е, че голяма част от участниците бяха пристигнали от чужбина. „Неприемливо е да има такова шествие. Затова сме тук. Искрено се надявам да няма подобни прояви. Власите трябва да намерят някакво решение, за да забранят Луковмарш най-накрая”, каза един от тях.

„Езикът на омразата руши държавата и обществото. Трябва час по-скоро да го заклеймим всички, без изключения. Трябва расизмът и фашизмът всячески да бъде притъпени и да не се допускат”, каза Христо Николов.

По-рано този месец от Софийската градска прокуратура поискаха съдът да забрани БНС „Еделвайс”. За това обаче все още не е взето решение.

Националисти се събраха на Луковмарш в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно от Министерството на външните работи разпространиха следната позиция: 

"За първи път от 17 години благодарение на усилията на българските власти в борбата им с антисемитизма, нетърпимостта и речта на омраза бе предотвратено провеждането на факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като Луковмарш.

Принципна позиция на Министерството на външните работи на Република България е винаги остро и категорично да отхвърля и осъжда прояви на крайни националисти и ксенофоби, каквато е и Луковмарш. В днешния ден България няма нужда от Луковмарш, от разделителни линии, подбуждане към нетърпимост, проповядване на нетолерантност и омраза, а от единство, толерантност и съпричастност.

Изразяваме надежда, че сега участниците и привържениците на Луковмарш са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за трагедията на Холокоста и нейните невинни жертви, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати, като убиеца от Ханау в Германия.

Призоваваме младите хора никога повече да не участват в такива събития, да не приемат сляпо крайно десните възгледи на техните организатори и да не допускат да бъдат манипулирани от човеконенавистнически идеологии.

МВнР на Република България приветства решението на Върховния административен съд, с което бе потвърдена заповедта на столичния кмет за забрана на Луковмарш. Подкрепяме действията на Софийска община и на правоохранителните органи по охрана обществения ред и спазването на законността, както и предприетите от Прокуратурата действия за забрана на основния организатор на Луковмарш - Български национален съюз „Едейлвайс“, който насърчава към насилие и омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитизъм. Афишираните от организаторите, участниците и симпатизантите на марша възгледи не могат да бъдат приети като свободно изразяване на мнение, защото те са престъпления, съгласно българското законодателство и международните норми, и трябва да бъдат преследвани със строгостта на закона.

Министерството на външните работи ще продължи да дава своя принос в последователните усилия на българското правителство за борба с антисемитизма и езика на омразата в тясно сътрудничество с нашите международни партньори, за да се гарантира, че насилието и омразата нямат място в България, а прояви като Луковмарш няма да бъдат част от настоящето и бъдещето".