Той инспектира строителните дейности на АМ „Европа”

"България върви добре по всички критерии. Това се оценява от всички институции". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строителните дейности на АМ „Европа”. Той публикува видео в личния си профил във Facebook. Заедно с премиера са вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.- министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

ВИЖТЕ СНИМКИ

„През май миналата година започна изграждането на първия участък от автомагистралата, а преди 20 дни - в началото на месеца, започна изграждането и на втория участък. Той е от Калотина до Драгоман и е по-тежкият участък - от 14,5 километра”, посочи Николай Нанков.

 

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че започва обществена поръчка за разширяването на ГКПП „Калотина". „Би трябвало в срока, в който ще завърши автомагистралата, да е готово и разширението на пункта”, уточни Горанов. Той отбеляза, че пунктът не е ремонтиран, откакто е създаден.

„Строителство на АМ „Европа“ между Калотина и Драгоман. Лотът е на стойност 165 млн. лв. и ще бъде готов до януари 2022 г. Когато магистралата е готова, българите ще пътуват по-бързо и удобно за Западна Европа, а нашата страна ще стане по-леснодостъпна за чужденците. При проектирането на магистралата сме предвидили мерки за опазване на околната среда. В изпълнение на екологичните мерки на трасето ще бъде изграден екотунел за едри бозайници с ширина 40 м с почвена покривка, позволяваща засаждането на дървета и 3-метрова плътна шумозащитна ограда намаляваща светлинното и шумовото въздействие от преминаващите автомобили”, написа във Facebook Бойко Борисов.

„Като видя чакъла, мостовете и каналите, че са затворени, знам, че вече е необратимо. Догодина, когато тръгнат българите за Белград, да е бързо. Ние за 10 години това, което сме направили, пак си заслужава. Това са работни места, заплати, обороти“, отбеляза по време на инспекцията премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят обясни още, че в този участък се работи по няколко дейности едновременно, за да се съкрати срокът за изпълнение на проекта. „Това е вече готова част, движим се по абсолютно готова част и то само за няколко месеца се е развило всичко това. Ето мост, ето канавки, слагат вече оградата за животни. Те ще успеят късното лято да свършат“, заяви още българският премиер. Борисов добави, че компенсаторно се залесява в районите на строително-монтажните дейности на магистралата и се спазват всички екологични мерки.

Борисов: Все повече българи се завръщат в родината

Премиерът Бойко Борисов провери и изграждането на участъка между  ГКПП „Калотина“ и Драгоман, чието изграждане започна в началото на февруари тази година. Строителството на 14,5-километровата отсечка се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е за близо 165 млн. лв., а срокът за изпълнение е февруари 2022 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира и оценката на Международната рейтингова агенция Fitch Ratings, която потвърди рейтинга на България с положителна перспектива. „Потвърждават оценките за стабилността на политическата система. Потвърждават и прогнозите на правителството за икономически растеж и правят коментар, че ако влезем в ЕРМ II, ще увеличат рейтинга“, уточни финансовият министър.

Цялото трасе на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка. Пътят София – Калотина е основна пътна артерия, част от Коридор № 10, чрез модернизацията на който ще се развие и подобри преразпределянето на транспортните потоци по Трансевропейските транспортни коридори №4 и № 8 в посока Бургас, Турция и Гърция. Модернизацията на пътя ще подобри пропускателната способност и безопасност на движение в участъка, ще се облекчи високата интензивност на транзитното движение от и за централната част на Европа по транспортен коридор „Ориент/ Източно-Средиземноморски“.

Борисов отново заяви, че няма къща в Барселона. А темата коментира и лидерът на левицата Корнелия Нинова. Според нея управляващите правят опит темата да прилича на „претоплена манджа”.Тя твърди, че е имало факти, че се води разследване за пране на пари, свързано с Бойко Борисов. Темата стана актуална в петък след публикация в "Ел Периодико". Изданието пише, че  разследването за пране на пари е започнало след жалба на българска неправителствена организация. Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че към МВР няма запитвания или сигнали за разследване на испанските власти.