Темата коментират общинският съветник от ВМРО - Димитър Антов и Радослав Стоянов от Българския Хелзинкски комитет

Извън закона ли са двойките, които съжителстват без брак? Въпросът продължава да вълнува години наред. През седмицата от ЛГБТ обществото у нас стартираха кампанията „Семейство за всички". Фокусът попадна и върху еднополовите съжителства.

„Аз не разбирам какво пречи на хората, които се обичат, да се женят? Можем да въведем ново понятие „семейство (съвместно съжителство)", но то ще е безсмислено. То на практика е същото – ти живееш с някого на семейни начала. Защо да не искаш да разпишеш документ?“, коментира общинският съветник от ВМРО Димитър Антов.

Стотици хиляди се събраха на гей парад в Тайпе

„Българският законодател е признал права и ограничения в някои случаи за т.нар „фактическо съжетелство“. Не става въпрос трябва ли или не трябва нещо да се прави. Това е някакъв житейски факт. Въпросът е, като имаме този факт, дали ще уредим правата на тези хора или не“, каза Радослав Стоянов от Българския Хелзинкски комитет в студиото на "Неделята на NOVA".

„Нека тогава да отидат и да разпишат в един документ, че не са женени, но живеят заедно“, отговори му Антов.

„При еднополовите двойки е ясно, че са забранени по Конституцията. При разнополовите двойки – има различни причини, може би така им е по-лесно. Бракът е нещо, в което стъпваш доброволно“, категоричен бе Стоянов.

„В момента основните проблеми в България са други – псевдо демокрацията, която създаваме, корупцията и чиновническият рекет, са само част от тях. Ние ги изместваме с теми, които касаят много малка част от обществото. Еднополовият брак е именно такава тема“, посочи Димитър Антов.

Стотици хиляди се включиха в гей парад във Виена (СНИМКИ)

Освен битов, семейното съжителство е и юридически казус, който засяга децата. „Проблемите възникват обикновено, когато настъпи раздяла. Както и при двойките в брак, така и при тези във фактическо съжителство.Тогава възникват проблемите“, каза адвокатът Иглика Иванова.

„Ако хората са достатъчно добронамерени, интелигентни, просто приемат, че тяхната връзка се е изчерпала, но те са и винаги ще бъдат родители на своите деца и с едно споразумение уреждат всички въпроси, свързани с децата“, коментира тя.

„Тези хора казват:„Ние искаме да сме като другите, искаме да имаме равни права, ние сме равни.” Да, равни сме, но не сме еднакви. Природата ни е създала нееднакви. Чисто биологически продължението на рода е от мъжки и женски индивид, това е природата“, посочва още Иванова.

Тя е категорична, че няма как да имаме равни права. „Какво значи равно право? Съседът от 5-я етаж е министър. И аз имам същото право, и аз искам да бъда министър, имам право да бъда министър – кой и как ми го гарантира? Ние имаме различни възможности“, каза адвокатът.

"София прайд" - "за" и "против" шествието на различните (ОБЗОР)

Какво мислят столичани по този казус провери Николай Беремлийски.

„Важното е да има разбиране и любов – без значение е според мен“, коментира жена от София.

„За да е здраво едно семейство, по моите разбирания, трябва да е в брачни взаимоотношения“, категоричен е мъж, живеещ в столицата.

„Бракът нищо не променя. Има хора, които живеят заедно, споделят едно домакинство и имат деца и са много по-женени от такива, които имат брак, който е формален. Бракът е само една измишльотина, която отравя отношенията на хората, вместо да им помогне“, смята една от анкетираните. 

Още по темата гледайте във видеото.