Това прави столицата най-притегателният град в страната

Две трети от БВП на страната вече се произвежда в София. Това прави столицата най-притегателният град в страната. Над 30% от всички работещи българи вече са концентрирани в София.

Заради по- развитата икономика в столицата и концентрацията на толкова много хора, животът тук е по-скъп от този във всеки друг град в страната, а населението вече надхвърля 1 300 000 души. За да живее в столицата без лишения, заплатата на всеки работещ трябва да бъде не по-малка от 1650 лева чисто.

Приходите в НАП - на рекордно високо ниво през 2019 г.

75 години след 1945 г. столицата има и подземна железница, небостъргач и население, което надвишава точно 3 пъти това през 45-та година. Вече не се изискват документи за гражданство, за да си столичанин. Няма и преразпределение на работните места – всеки, сам избира. Резултатът – София вече е най-населеният, най-скъпият, но и най-желаният за живеене град у нас.

„Аз съм от Бургас и дойдох в София, за да уча журналистика. Много обичам своя роден град, но за съжаление не виждам бъдеща перспектива там“, каза Елеонора Дъбова, стажант-репортер в NOVA.

Тя е избрала София пред родния Бургас, тъй като следва мечта. И признава – ако реши да работи по специалността, шансовете й за реализация са най-големи тук, в столицата. Заради което и тя е решила да остане.

Най-много българи пристигат в София от Пловдив и Благоевград. Най-малко към вътрешна миграция пък прибягват от Разград и Търговище.

„Това е най-бързо нарастващия град, тъй като преди век и нещо тук са живеели 30 000 души, а сега са 1 300 000“, коментира Магдалена Костова – директор на Дирекция „Демографска и социална статистика” към НСИ.

Равносметката за българската икономика през изминалата година

Всички, избрали столицата обаче, трябва да приготвят повече пари, ако искат да живеят без да се лишават.

Ако издръжката на живот на четиричленно семейство в страната е малко над 2 500 лева на месец, то в столицата са нужни с близо 800 лева повече, за същия стандарт. Този факт донякъде все пак се компенсира от по-високите заплати в София.

„София-град е единственият град в страната, който има работна заплата близо 36% по-висока от средната за страната. Въпреки това, реалните доходи са със 17 на сто по-малко от това, което е нужно, за да се живее в столицата без лишения“, посочва Виолета Добрева от КНСБ.