В България няма регистрирани случаи на коронавируса, каза той

България започна превантивно да се подготвя в случай на поява на болни от коронавирус, предаде БГНЕС. Спешните превантивни мерки включват разполагане на екипи по границите, учения се провеждат във ВМА и на столичното летище. Целта е да се отработят различни ситуации, при които голяма група заразени влизат в страната. Те ще бъдат транспортирани към определени болници, а медицинските екипи ще останат под карантина.

"За последното денонощие здравните власти са изготвили информационни брошури за чужденците, които пристигат в България. Такива материали са направени и за българите, които ще посещават засегнати от коронавирус държави". Това заяви на първия брифинг генерал Венцислав Мутафчийски, който оглавява новосформирания кризисен щаб към Министерски съвет.

"До края на седмицата трябва да пристигнат и да бъдат инсталирани по граничните пунктове термокамери, подобни на тези, които вече са инсталирани на летищата. За последното денонощие няма промяна в ситуацията в страната и няма регистрирани случаи на коронавируса", каза ген. Мутафчийски.

Мащабно учение за реакцията на службите при евентуална криза с коронавируса (СНИМКИ)

Вече са направени симулативни тестове, ако бъде регистриран коронавирус. На въпрос ако някой откаже да бъде приет за лечение, той заяви, че няма такъв вариант. „Дори ако се наложи ще бъде конвоиран до лечебното заведение“, отсече директорът на ВМА.

Ген. Мутафчийски отново напомни, че тестовете за коронавирус са напълно безплатни и предупреди обществеността, че и при най-малките съмнения за неразположение да се посети личният лекар.

„България Ер“ отменя полети

"България Ер" анулира полетите си до Милано до 27 март заради зачестилите случаи на коронавирус.

Спешни мерки срещу коронавируса и у нас (ОБЗОР)

"Сигурността и здравето на нашите пътници са от първостепенно значение за нас. Заради зачестилите случаи на коронавирус в Италия, до 27 март „България Ер“ отменя полетите си от/до Милано. Всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване без да плащат такса", съобщава авиокомпанията.

Премиерът свика извънреден Съвет по сигурността заради коронавируса (ВИДЕО)

Всички пътници по полетите до и от Милано в периода 29 март - 30 април 2020 г. също могат да получат пълно възстановяване на сумата за закупените самолетни билети.

Коронавирус по света и у нас

Пекин информира СЗО за появата на коронавируса в град Ухан на 31 декември 2019 г. Броят на заразените в Китай достигна 77 658 души, общият брой на починалите – 2 663, броят на новите случаи на заразяване за денонощие достигна 508. В Южна Корея броят на заразените е почти 900, в Италия вчера те бяха 229 души, в Иран – около 60. В Япония броят на заболелите нарасна до 850, от тях 691 души са пътници или членове на круизния лайнер Diamond Princess, намиращ се в пристанището на Йокохама.

Д-р Кунчев: Няма българи, завърнали се от области с коронавирус в Италия

Българка в Италия: Страхът от коронавируса е огромен, улиците са безлюдни

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК