Световната банка е изчислила, че може да се повтори ситуацията с испанския грип от 1918 г.

Тревожната перспектива, че разпространението на коронавируса може да се превърне в първата наистина разрушителна пандемия в ерата на глобализацията, подновява съмненията за стабилността на световната икономика, пише Bloomberg в свой анализ, цитирана от economic.bg.

ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА: Отложиха снимките на "Мисията невъзможна 7" в Италия

Броят на смъртните случаи приближава 3 000, над 80 000 са официално регистрираните случаи на заразени, а епидемията се разраства с бързи темпове в Италия и заплашва да опустоши региона, създаващ най-голяма част от БВП на страната. Всичко това кара икономистите да прогнозират какво би се случило с глобалния растеж, ако заразата достигне до всички краища на света.

Двама души са със съмнения за коронавирус в Бургас

От Oxford Economics Ltd. смятат, че международната здравна криза може да бъде достатъчна, за да изтрие над 1 трлн. долара от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП). Това ще бъде икономическата цена, която ще бъде платена заради отсъствия от работа, по-ниската производителност, намаляващите пътувания, нарушенията при веригите за доставки и свиването при търговията и инвестициите.

Първи случай на коронавирус е регистриран в Южна Италия

Инвеститорите вече са нервни, като това се видя много ясно вчера, когато акциите в САЩ поевтиняха с 3%.

Засега централните банкери и правителствата продължават да залагат, че коронавирусът няма да навреди много на световната икономика и може би ще ѝ позволи да се възстанови бързо, след като болестта отшуми. Но тази увереност е изправена пред сериозно изпитание.

ИЗОЛАЦИЯ В СЛИВЕН: Няколко човека са под карантина след завръщане от Китай

Докато Международният валутен фонд (МВФ) смята, че вирусът ще отнеме само 0.1 процентни пункта от глобалния растеж за 2020 г., главният икономист на МВФ Гита Гопинат каза в интервю за Yahoo Finance, че превръщането на заразата в пандемия е „страшен сценарий“.

Ръководителят на Световната здравна организация нарече новите случаи „силно притеснителни“, но каза, че огнището все още не е пандемия.

Ген. Мутафчийски: До края на седмицата ще има термокамери на границата (ВИДЕО)

Все пак продължителното спиране на китайските фабрики и разпространението на вируса в Южна Корея, Иран и в сърцето на италианската индустрия, увеличават опасенията за смъртността и „разрушенията“, които може да предизвика вирусът. Той рискува да насочи Италия към рецесия, която може да нарани и останалата част от Европа.

Икономиката на Южна Корея се забавя, като доверието на потребителите намалява до най-ниското ниво за последните пет години.

Оздравя първият от критично болните пациенти, заразени с COVID-19 в Шанхай

Председателят на UBS Group AG Аксел Вебер вече е много по-песимистичен от МВФ и предупреди, че глобалният растеж ще има значителен спад от 3.5 на 0.5%, а Китай ще отчете свиване през първото тримесечие

Как да се оцени рискът се усложнява от съмнение за това докъде ще стигне коронавирусът.

В анализ, предхождащ настоящата епидемия, Световната банка смята, че деструктивната пандемия може да доведе до смъртта на милиони и посочва как дори консервативните оценки предполагат, че подобен сценарий може да унищожи до 1% от глобалния БВП.

Най-богатите хора загубиха 139 млрд. долара заради коронавируса

Катастрофична здравна криза, подобна на испанския грип от 1918 г., който вероятно е убил 50 млн. души по света, може да струва 5% от глобалния БВП, се казва в доклад от 2015 г. на Световната банка.

Документ от март 2016 г. в съавторство с бившия министър на финансите на САЩ Лорънс Съмърс оприличи годишното финансово въздействие на пандемичния грип с дългосрочните годишни разходи за борба с глобалното затопляне. В доклада се изчислява, че ако смъртността от евентуалната пандемия надхвърли 700 000 души годишно, общата стойност на световната икономика от преждевременно загубени животи и болести, заедно със загубения доход, ще възлезе на 0.7% от глобалния доход.

Данните на Oxford Economics от въздействието на евентуална глобална пандемия предполагат изтриване на 1.1 трлн. долара от глобалния БВП, като икономиките на САЩ и еврозоната ще влязат в рецесия през първата половина на 2020 г.  Подобен сценарий се описва като „кратък, но много остър шок за световната икономика.“

Освен ограничаване на болестта, един смекчаващ фактор – и основна неизвестна за икономистите, която би могла да повлияе на резултата – ще бъдат действията на централните банки и правителствата за смекчаване на последиците. Но за Дрю Матус, главен пазарен стратег в MetLife Investment Management, паричната политика сама по себе си вероятно би била недостатъчна.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК