Той се срещна с премиера Борисов и с президента Радев

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис е на двудневно официално посещение в България. Във вторник той се срещна с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. В сряда се очаква той да се срещне с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

По време на срещата си Борисов и Анастасиадис изразиха загриженост от разпространението на вируса COVID-19 в Европа. Бойко Борисов и Никос Анастасиадис бяха категорични, че е необходима отлична координация между европейските институции, за да се отговори адекватно на глобалното предизвикателство.

Борисов и Анастасиадис обсъдиха ползотворните българо-кипърски отношения. В контекста на 60-годишнината от установяването на дипломатическите връзки между двете страни беше отбелязано разширяването на контактите в политическата, икономическата и културната сфера.

„Република Кипър остава важен търговско-икономически партньор на страната ни и е сред водещите инвеститори у нас. Необходимо е да търсим още възможности за увеличаване на търговския обмен“, посочи по време на срещата премиерът Борисов. Министър-председателят акцентира и върху разширяването на потенциала в секторите земеделие, туризъм, енергетика, култура, образование и наука, корабоплаване.

Борисов се срещна с министъра на външните работи на Кипър (ВИДЕО+СНИМКИ)

Фокус на срещата между българския министър-председател и президента на Кипър беше и сътрудничеството в областта на енергетиката. Премиерът Борисов заяви, че изграждането на газовата връзка Гърция-България е от ключово значение като входна структура за внос на газ от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа. Интерконекторът ще даде възможност и за внос на газ от LNG терминала на северното гръцкото крайбрежие и планирания Източносредиземноморски газопровод. „В този контекст енергийното партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция е стратегическо“, допълни още министър-председателят Борисов пред президента на Кипър Анастасиадис.

Около 10 души в 4 града у нас - под карантина след връщане от Италия и Китай (ОБЗОР)

По време на срещата българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната ни подкрепя подписаното споразумение между Израел, Кипър и Гърция за изграждането на газопровода EastMed. „Този енергиен проект има мащабно геополитическо значение за развитието на региона и на Европа“, посочи още министър-председателят Борисов.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов и президентът на Кипър Никос Анастасиадис обсъдиха и актуални европейски теми, сред които миграцията, разширяването на Западните Балкани, Многогодишната финансова рамка и изменението на климата.

Преди това Анастасиадис разговаря с президента Румен Радев. В сряда те ще открият Българо-кипърски бизнес форум. 

Обсъдихме многогодишната финансова рамка и общата ни позиция по отстояване на кохезионната политика и общата селскостопанска политика, каза държавният глава Румен Радев, след разговорите в президентската институция.

С президента Анастасиадис твърдо поддържаме усилията да се приеме такъв бюджет, който да гарантира устойчивото икономическо и социално сближаване вътре в ЕС, базирано на принципите ни за солидарност и единство, заяви президентът Румен Радев, който открои общата политика и позиции на двете страни в рамките на партньорството им в ЕС като важен аспект в отношенията.

Двамата президенти са обсъдили двустранните отношения във всички области от взаимен интерес, като са акцентирали върху сътрудничеството в областта на икономиката. В тази връзка водеща за нас е амбицията да увеличим двустранния стокообмен, който, въпреки някои колебания през последните години, се развива възходящо, но потенциалът ни е много по-голям, посочи Румен Радев, като открои търговията, туризма, строителството, финансите, инвестициите в различни области.

 

Ще дадем нови перспективи в търсене на нови параметри за икономическите и търговските ни отношения, отбеляза българският президент. Той напомни, че Кипър е сред водещите инвеститори в България и добави, че стремежът на българската страна е да предостави още по-добри условия за кипърския бизнес, мислейки не само за търговия, а за създаване на съвместни предприятия, за съвместно излизане на трети пазари. Особен интерес за Кипър представлява бурното развитие в България на финтех индустрията, на иновациите и на стартъпите. Ще подпишем три споразумения между търговско-промишлените палати на двете страни, посочи президентът Радев.

Обсъдена е била и енергийната перспектива пред двете страни. Смятаме, че трябва да продължим да обсъждаме потенциала от приобщаването на България в енергийната ос Израел-Кипър-Гърция, като нейно естествено продължение, посочи президентът Радев. Обсъдено е било и възможно приобщаване на Кипър към инициативата "Три морета".

Радев добави, че е изразил отново системната подкрепа на България за ефективното решаване на Кипърския въпрос. Президентът е изразил и благодарност за полаганата грижа за пълноценната интеграция на българската общност в Кипър, която вече надхвърля 25 000 човека.

От своя страна президентът Никос Анастасиадис определи дългогодишните отношения като отлични и, както и Румен Радев, напомни, че тази година се отбелязва 60-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически отношения.

Анастасиадис каза, че по време на разговорите са установили общото желание двустранното сътрудничество да се разширява в сфери като енергетиката, иновациите, науката.

Обсъдихме въпроса за многогодишната финансова рамка и различията, които възникнаха напоследък в ЕС. Нашата позиция е обща - че трябва да се постави акцент и да се продължи политиката, която досега следваше ЕС по отношение на социалната кохезия, на общата селскостопанска политика, на проблема с миграцията и по други проблеми за мнозинството от страните членки, заяви кипърският президент.

Анастасиадис също посочи, че са разговаряли и по Кипърския въпрос. Информирах президента за настоящото положение, за нарушенията на международното право, както в морето, така и по суша, свързани с незаконни сондажни дейности, посочи той. Анастасиадис е заявил волята си да участва в нов кръг от преговори за постигане на пълно решаване на Кипърския въпрос.