Състезанието се е провело във Великобритания

Българка спечели международен конкурс за диригенти във Великобритания. 34-годишната Деляна Лазарова победи в конкуренция с близо 300 души.

Деляна Лазарова е родена в Пловдив. Там е учила цигулка в музикалното училище. Но ясно помни момента, когато пожелала работата на рошавия човек, който ръкомаха с палка пред оркестъра.

Българин е най-младият лектор в историята на Кеймбридж

Мечтата й я води в университети в Щатите и Швейцария. Учила е при най-големите музикални светила. За да изгрее тази седмица в един от най-престижните конкурси - Хале 2020 в Манчестър.

„Имаше желаещи да участват в този конкурс от шест континента. Над 280 участника”, разказва тя.

 Деляна минала през 3 кръга на страхотни изпитания, за да стигне не просто до финала, а до върха. Разказва, че наградата й е струвала доста лични жертви. И все пак усилията по-скоро я вдъхновяват. За нея партитурите са писма – послания от гении и таланта им. По-ценни от прозаичните дребнотемия, които иначе ни занимават.

Българин спечели “Еми” за анимация (ВИДЕО)

Деляна казва, че успехът не в способността да командваш, а в това да съумееш да накараш хора с различни дарби и музикални способности да зазвучат в хармония.

„Магия е, наистина. И до някаква степен да успееш да вдъхновиш хората пред теб, че ще свършим дадено нещо, по даден начин и този начин е най-добрият в момента”, споделя още тя.

 

 

 Отдавна не живее в България и й липсва. Казва, че когато си мисли за родината и бликите си, в главата й не звучи класическата музика, която дирижира по световните сцени. Звучи фолклор. И иска, когато българите гледат това интервю да мислят за нея с такава мелодия.

"Къси разкази": Завръщане в България след 37 години в Холивуд

„ И в Америка, и тук - в Европа, всички знаят за нашия фолклор. И това е такова богатство. Надявам се хората в България да знаят, че ние сме изключително музикално богати”, казва Деляна.

Богати сме и на таланти. Трябва просто да имаме очи да ги видим и уши да ги чуем.Днес ви показахме Деляна. Не спирайте да се оглеждате  за други!