Посочват още, че задължително е единствено училищното образование

Над 50 граждански и родителски организации изпратиха отворено писмо до Министъра на образованието и народните представители, свързано с подновените опити за узаконяване на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца.

Въвеждат поетапно задължителната предучилищна за 4-годишните

Те посочват, че според Конституцията на България задължително е единствено училищното образование, и че отглеждането и възпитанието на детето е право на родителите и държавата не може да го измества, чрез свои услуги със задължителен характер.  

“Въвеждането на задължителна предучилищна подготовка задълбочава държавния монопол в образователната система, засилва зависимостта от държавата на частната инициатива в образованието, лишава от избор и не допуска родителите до участие в образователния процес и най-недопустимото е, че въвежда принудителна институционализация на децата,” посочват организациите.

4-годишните деца ще ходят само на детска градина, не и училище

Задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца нарушава и редица международни спогодби, по които България е страна, и според които семейството е водещо за начина на образоване на своите деца, се казва още в писмото. 

“Проблемите с неефективността, невключването на ученици и/или ранното им отпадане от образователната система няма как да бъдат разрешени, чрез принудителното разширяване на нейният обхват”, се казва в писмото. 

Плюсовете и минусите на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните

Представителите на родителските и гражданските организации призовават управляващите да не допускат въвеждането на задължителната предучилищна подготовка от 4-годишна възраст, за широк обществен дебат по темата и за тяхното становище във връзка с изложените в писмото аргументи.

Отвореното писмо, заедно с подкрепилите го организации, може да се види на: https://www.sva.bg/10441077109410721/-50-4