Тя е жената, откраднала сърцето на българския цар Борис III

В църквата „Света София“ се състоя панихида в памет на Нейно Величество българската царица Йоанна, която е починала преди 20 години. Службата в нейна памет беше отслужена от епископ Поликарп, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Йоанна Българска умира на 26 февруари 2000 г. в португалския курортен град Ещорил, където прекарва последните десетилетия от своя живот.

На събитието присъстваха духовници, обществени дейци и много обикновени граждани. На днешния ден освен годишнината от смъртта на последната българска царица се отбелязва и рождения ден на основателя на династията цар Фердинанд I, който е роден през 1861 г. във Виена.

В словото си в памет на царица Йоанна епископ Поликарп подчерта нейните заслуги за добруването на българския народ. Бъдещата българска царица е родена 13 ноември 1907 г. в семейството на италианския крал Виктор Емануил III и Елена Черногорска. Тя е четвъртото от общо пет деца на монарха от Савойската династия.

Снимка: БГНЕС

През 1927 г. започват преговорите за брак между принцеса Йоанна и българския цар Борис III, които завършват успешно и двамата сключват брак на 25 октомври 1930 г. в катедралата „Свети Франциск“ в Асизи. След което Йоанна заедно с Борис пристигат в България, където е извършена втора церемония по православен обред в храм-паметника „Свети Александър Невски“. От брака й с цар Борис III се раждат княгиня Мария-Луиза през 1933 г. и Симеон Сакскобургготски през 1937 г.

126 г. от рождението на Цар Борис III Обединител

Йоанна не се занимава с политика, а основно с благотворителни каузи. Както сама споделя тя е научена от своето италианско семейство, че жените не се занимават с политика. Българското царско семейство води скромен и почтен живот, по тази причина е много обичано от своите поданици и любовта към тях се пренася и върху децата им.

На тежки изпитания е подложен животът на царица Йоанна след неочакваната смърт на своя съпруг. За цар е обявен малолетният й син Симеон, вместо него управляват регенти начело с княз Кирил Преславски. Дните на монархията в България са преброени след 9 септември 1944 г., монархията е отменена две години по-късно в резултат на спорен референдум. Царица Йоанна заедно със Симеон и Мария-Луиза напускат България и първоначално се установяват в Египет при Виктор Емануил и Елена. Тук двете й деца учат в елитен лицей заедно с бъдещите монарси на повечето арабски държави. През 50-те години българско царско семейство в изгнание се премества в Испания, а самата Йоанна живее във вила Янтра в португалския курорт Ещорил.

След падането на комунизма през 1993 г. Царицата-майка посети България, където й беше оказан много топъл прием. Йоанна Българска е автор на ценни спомени, издадени на италиански език през 1964 г.