В Южна Корея обаче броят на заразените рязко расте

Китайските власти съобщиха за 433 нови случая на заразяване с коронавирус на 26 февруари, което е известно повишение спрямо предишния ден, когато случаите са били 406.
Според Националната здравна комисия, цитирана от БТА, общият брой на потвърдените случаи в континентален Китай от началото на епидемията е достигнал 78 497, а на починалите - 2744. През вчерашния ден са починали 29 души, което е най-ниският дневен брой от 28 януари досега.

Само в провинция Хубей, която е епицентърът на заразата, вчера са отбелязани 409 нови случая на заразени и 26 починали. Другите трима починали са в Пекин и провинциите Хънан и Хейлунцзян. Броят на новорегистрираните случаи извън Хубей вчера е 24 - с 5 повече от предишния ден, след като той намаляваше пет последователни дни преди това. Оздравелите в цял Китай са почти 30 000. Според обновени данни показателят за смъртността от коронавируса в страната е 3,49 на сто. Рязко расте броят на заразените в Южна Корея. През вчерашния ден те са 334, като 307 от тях са в югоизточния град Тегу, където местна християнска секта е епицентърът на заразата в страната. Така общият им брой достигна 1595. Починалите до момента са 13, съобщи Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство на страната.

ПОТВЪРДЕНО: Първи случай на коронавирус в Румъния

Министрите на външните работни на Китай- Ван И, и на Южна Корея - Кан Кьон-уха, изразиха в телефонен разговор днес общ стремеж да засилят диалога и съвместните усилия в борбата с епидемията от коронавируса в региона. Кан Кьон-уха разказа на китайския си колега за мерките, предприети от южнокорейската страна за защита на населението от вируса КОВИД-19.
Ван И разговаря и с японския си колега Тошимицу Мотеги и призова Япония към сътрудничество в борбата с коронавируса, за да се спре но-нататъшното му разпространение в региона. Мотеги от своя страна изрази надежда, че благодарение на усилията на китайската страна епидемията скоро ще затихне. Той отбеляза също, че "следващите две седмици ще имат решаващо значение за Япония от гледна точка на разпространение на епидемията".

Първи случай на коронавирус в Гърция

Член на екипажа, обслужващ полетите на авиокомпания "Кориън еър" между Сеул и Лос Анджелис, е дал положителен резултат на тест за коронавируса, съобщиха медии в Сеул. На 15-16 февруари той е бил и на полет от Израел до Сеул. По-късно 31 пътници от този полет - южнокорейци, са дали положителни проби за вируса и се предполага, че именно този член на екипажа е източникът на заразата. Все още се очакват подробности по какви други маршрути и полети е летял той.

Държавният департамент на САЩ препоръча на своите граждани да преразгледат плановете си за пътувания в Южна Корея заради обстановката с коронавируса там. По същия повод САЩ и Южна Корея също така решиха да отложат провеждането на съвместните военни учения, които трябваше да започнат другата седмица, се казва в съобщение на командването на американските войски на Корейския полуостров. Има първи случай на заболял от вируса американски войник там. Той е 23-годишен и е бил в базата Камп Керъл, на около 20 км от Тегу. Има и няколко случая сред войници от Южнокорейското военно командване и нареди повечето от тях да не напускат казармите и базите си до второ нареждане.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК