Д-р Николова заяви, че на този етап няма лек срещу опасния коронавирус

"Лични лекари алармираха, че не могат да издават болнични листове за т.нар. доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса, тъй като за целта трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания. Новият коронавирус не е включен в нея". Това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз д-р Гергана Николова.

„Няма как да се позовем на сега съществуващите документи, така че ще изчакаме решението на министерството и на кризисния щаб - дали ще включат това заболяване, и ако да - при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса как ще бъдем уведомявани, че човек наистина е бил на въпросното място“, каза тя.

Спор в парламента заради болничните и тол системата

По думите ѝ дори да нямаме симптоми, трябва да се отделим от останалите живеещи в дома, ако сме пътували в опасни райони. "Желателно е да се дезинфекцират дръжки на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните", заяви Николова.

Д-р Гергана Николова обясни, че трябва да се уточни дали под формата на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) може да се приеме и коронавирусът и пациентите, които се приемат като заразоносители, да получат карантина въз основа на този синдром, който е включен в Наредбата за борба със заразните заболявания. Тя допълни, че на този етап няма лек срещу опасната зараза.

В Италия - страната с най-много случаи на коронавирус в Европа, болничните при карантина, която е наложена от властите, се заплащат.