Как да избегнем некачествените ремонти?

Обяви с пишман майстори заливат интернет пространството. За това сигнализират зрители на NOVA, потърпевши от некачествени ремонти и довършителни работи. В някои от случаите дефектите се появяват веднага след като ремонтът е приключил.

Потребители сигнализират за изкуствено надути цени или некачествени ремонти и монтажи, извършени от хора, които работят „на тъмно”, без договор.

Във форумите в интернет откриваме стотици оплаквания при ВиК-услугите, довършителните работи и поставянето на климатични и електрически инсталации.

Най-често жалбите са свързани с неспазване на предварително уговорени срокове и цени, лошо качество на работата и липса на гаранция при възникнал проблем.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Строители мамят при саниране, изнудват и заплашват клиентите си (ВИДЕО)

Може ли дефектите да се появят часове след като водопроводчикът си тръгне? И какви са правата ни в такава ситуация?

За да отстрани повредата, довела до теча в банята му, Добромир Добрев спешно търси помощта на водопроводчик. Попада на оферта в интернет, в която майсторът обещава бърза работа за малко пари. И дава гаранция за ремонта. В уречения ден и час водопроводчикът идва на адреса.

 „ Извърши един, бих казал, некачествен ремонт. Взе прилична сума и съответно нито даде касова бележка за материалите, които беше купил, нито даде някакъв документ, който би ми послужил, ако имам нужда от рекламация. Предложи ми да ми издаде фактура за извършената дейност. Обеща, че ще бъде донесена на адреса от него или негов колега, но това така и не се случи”, разказва Добромир Добрев.

Проблемите за Добромир започват броени минути след като майсторът си тръгва. Гаранцията от обявата обаче остава само на думи. Тъй като водопроводчикът спира да отговаря, веднага след като се разбира за дефекта.

„ Търсихме го по телефона - каза, че ще дойде, но не може да каже конкретен час. Така и до ден днешен не дойде – поне две седмици. За съжаление, явно срещнах човек, който търси бърза печалба”, смята Добромир.

Пред него майсторът се представя за Иван. В интернет намираме и други обяви с неговия телефонен номер – от ремонти дейности до автоуслуги. Никъде обаче в офертите не е посочен адрес. Решаваме да потърсим майстора на телефонния номер от обявите. Представяме се за клиент, който иска смяна на тръбите в банята. И търсим оферта от водопроводчика.Питам и за гаранция.

Измамен от мними майстори ги завърза и повика полиция (ВИДЕО)

При следващото обаждане обаче телефонът е изключен. Сигнализираме и в платформата, в която Добромир открил обявата на майстора Иван. От там започнаха проверка на потребителя.

„При проблем ние можем предоставим лични данни на компетентните органи – така че срещу потребител, който е извършил нарушение, да има глоба, санкция. И ако се установи по-сериозно нарушение – този потребител бива блокиран при нас – свалят се обявите и той се записва в т.нар. „черен” списък. Трудно е да направи повторен профил”, обясни Нора Калионска.

Справка в системата обаче показва, че досега други сигнали срещу водопроводчика от обявата не са подавани. 

 „Потребителят е при нас от 2013 год.  - за това време е предлагал подобен тип ремонтни дейности – ВиК услуги, малки ремонти, малки поправки по апартаменти и т.н.”, обяснява Калионска.

Оплакванията от некачествени ремонти стават все повече, потвърждава и управителят на фирма за довършителни работи Георги Борисов. При голяма част от клиентите, които идват при него, се налага ремонт след ремонта.

„Пишман майсторите обаче привличат клиентите с по-атрактивни оферти. Тъй като работят „на тъмно”, не плащат данъци и така могат да си позволят доста по-ниски цени на услугите, които предлагат”, казва Георги Борисов. Често обаче евтиното излиза скъпо.

„Като мине пишман майсторът и трябва ние да оправяме нещата, понякога щетите са толкова големи, че трябва всичко да се бутне и да се започне наново”, добавя той.

Недобросъвестните майстори измислят и всякакви допълнителни дейности, с които бързо да напомпват първоначално обявената цена. Когато предлагат офертата те са премълчавани, а цената на ремонта се дава на око. До края на ремонта обаче може да нарасне с пъти.

Разходите за отстраняването на дефектите в банята на Добромир също бързо тръгват нагоре. Първоначално за ремонта майсторът от обявата иска 80 лева.

Измамна схема с ремонти на покриви в Шуменско

„Аз помислих, че това включва и материалите, и работата му – горе-долу беше приемливо. След това започна да коментира колко ще му струва работата – каза, че ще му дължим 100 лв. към тези 80. Мисля, че е 2-3 пъти повече от нормалната цена”, споделя Добромир.

Въпреки това, за да се отстрани бързо теча, той дава поисканата сума на водопроводчика. Показвам офертата от обявата на експерта в бранша. Според него цената и на труда, и на материалите, е силно завишена.

„Това е супер висока цена според мен. Такава скъпа полипропиленова тръба също не знам да има. Около 25-30 лв. мисля, че е нормална цена. Ако на майстора му отнема около 2 часа да свърши въпросната работа – цената за труд с данъчна фактура и ДДС ще е 35 лв.”, обяснява Георги Борисов.

Затова съветва винаги да искаме няколко оферти от различни майстори и да сравняваме цените. И да искаме документи за всяка закупена част, защото там измамите са най-много. Без договор обаче – гаранцията за Добромир остава само добро обещание от офертата, категорични са експертите.

Добромир подава жалба до полицията. От там му обясняват, че трудно могат да му съдействат, тъй като не става дума за чиста измама, а за гражданско-правен спор.

„Когато нямаме договор – напрактика не можем да разчитаме и на институциите, защото никоя институция няма да процедира в такъв случай. Хората винаги се привличат от ниските цени – като те подценяват риска, който ниската цена съдържа в себе си – и е много важно – човек да си направи сметката – особено когато елементът „опасност” е така сериозно застъпен”, обяснява потребителският експерт Богомил Николов.

В сезона ремонтите: Бум на измами с майстори (ВИДЕО)

И все пак – недобросъвестните работници лесно могат да бъдат разпознати от потребителите, още когато идват на оглед, казва професионалният майстор.

 „Като дойде на обекта майстор-шпакловчик и търси кожа за шпакловка или шпакла – той със сигурност е майстор само на думи. Всеки един, който работи в нашия бранш и си обича професията, инструментите му са хубави, професионални. Ако го видим с някакъв винтоверт непрофесионален – то е ясно, че той не се занимава с това нещо и това не му е специалността”, обясни Георги Борисов.

Ако се доверим на пишман майстори освен по-скъп, ремонтът може да е и опасен, казват от строителния бранш. Тъй като никой не гарантира, нито за качеството на изпълнението, нито за квалификацията на работниците.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.