Той е провокиран от случая на Михаела Димитрова от Перник

Актьорът Наум Шопов участва в кампания за донорство на стволови клетки. Той е провокиран от случая на Михаела Димитрова от Перник, която може да бъде спасена, ако се намери донор. Освен Шопов, в кампанията се включиха и много други хора.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Вълна от съпричастност към 23-годишната Михаела от Перник (ВИДЕО)

„Аз разбрах за историята на това момиче от социалните мрежи. Нейни близки ми писаха във Facebook, разказаха ми нейната история. Казах им, че ще споделя историята й. Но не ми се стори достатъчно. Реших, че единственият начин, по който мога да мотивирам хората да направят каквото и да било, е като дам личен пример. Затова отидох лично да се изследвам за съвместимост с нея, но резултатите още не са излезли”, разказва актьорът за „Здравей,България”.

Той обясни, че процедурата е безопасна и безболезнена – взима се кръв, която се изследва за съвместимост.

Александровска болница организира серия от кампании за донори на Михаела от Перник

„Вариантите са два – да се изследваш за съвместимост за конкретен човек или в световен мащаб. Тук говорим за периферни стволови клетки. Те не се взимат от костния мозък, а се извличат като донорът се закача за една машина, през която се върти неговата кръв, филтрират се стволовите клетки и кръвта му се връща обратно”, обясни Наум Шопов.

Има ограничения за възрастта на желаещите да даряват – тя е от 18 до 50 години. Могат да даряват само клинично здрави хора. Важно е да не страдат от автоимунни заболявания и да не са прекарвали хепатит.

Между лекарската и актьорската професия

"Никога не съм си представял, че ще бъда в позицията, в която съм в момента.Така че каквито и планове да си направя, те ще бъдат доста относителни."

За коронавируса

"Важно е да не се изпада в паника, а да знаем какви са нещата, които трябва да правим, от какво да се пазим. И всичко ще бъде наред. Трябва време, за да се самоограничи това заболяване. Ако трябва да давам пример с моето семейство. Ние отменихме едно наше пътуване в Европа. Предвид фактът, че сме с новородено, преценихме, че рискът е неоправдан."

За "Откраднат живот: Системата"

"За моя персонаж не само любовта се променя. Този сезон е много интересен за мен, защото играя много различно от обикновеното и това е едно предизвикателство за мен."

Още от разговора с Наум Шопов гледайте във видеото.