Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков връчи уведомителни писма на управителите на двете дружества

Правителството затвори двете кариери над пловдивското село Белащица. Това стана със заповед на министъра на енергетиката, с която се прекратява концесията за добив на инертни материали.

До крайната мярка се стигна след като тази сутрин жителите на пет села в Пловдивска област  излязоха на масов протест и окупираха сградата на община „Родопи“. Хората се оплакаха, че повече от две години сезират за проблема институциите, но без резултат. По думите им кариерата сериозно застрашава живота и здравето им и при всеки взрив на скали, къщите им се тресат и напукват. Заради недоволството им по заповед на премиера Бойко Борисов спешно на място пристигна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който спря работата на кариерите.

Бунт в Пловдив заради кариера за добив на инертни материали

„Обедини ни това, че се каза, че не може да се каже „чао” на инвеститорите. Цитирани са суми като печалба за общината от инвеститора, които нас ни обиждат, защото би се изтъргувало здравето на стотици хиляди жители”, заяви Надежда Топурова.

„Тези хора ни вредят, запрашават, убиват ни”, коментира Спасимир Спасов.

ПРОТЕСТ: Стотици хора блокираха околовръстното шосе на Пловдив (ВИДЕО)

„Не могат да си затварят очите, че тази концесия стои и трови здравето на хората. Институциите тупат топката вече втора година, ако институциите решаваха казуса, ние нямаше да сме тук”, смята Юлия Вачева.

„Позицията ни е, че сме твърдо зад хората. Животът и здравето на хората и опазването на околната среда не струват 300 000 лева, нали така?”, каза Павел Михайлов - кмет на община „Родопи“.

Протест в Белащица срещу двете кариери над селото