Тя е възпитаничка на музикалното и танцово училище в града

8-годишно момиче от Пловдив ще свири на световноизвестния червен роял на сър Елтън Джон в Лондон. Хрисиана Савова е възпитаничка на училището за музикално и танцово изкуство и сама си е спечелила наградата.

Прословутият червен роял е точно толкова известен, колкото и притежателят му – Сър Елтън Джон. След месец 8-годишната Хрисиана от Пловдив ще е сред малцината в света, получили шанса да натиснат клавишите му. Избрана е да седне зад него лично от артистичният директор на лондонския конкурс, в който участва преди дни. „Ще представя цялото училище и моите родители. Но аз винаги знам, че съм подготвена и това ме успокоява”, обяснява Хрисиана Иван Савова.

ВЪПРЕКИ ПНЕВМОНИЯТА: Елтън Джон ще продължи турнето си (ВИДЕО)

Типично по детски, Хриси се вълнува от друго, не толкова от сцената, която я очаква – сред колекцията от грамоти все още няма спечелен медал, какъвто ще й бъде връчен в Лондон. това наистина е в кръга на шегата, защото Хриси наистина спечели известна доза награди, но пък няма медал”, сподели майката на Хриси Дарина Савова.

Хриси признава, че  не й омръзва да свири, защото така се пренася на красиви места. Вместо с думи, мисли в ноти, които казва, че в ума й се превръщат в цели сюжети. „Например това, което свирих преди малко, си представях как вали дъжд, как летят птички и също за Шопен, понеже пише доста тъжни неща, защото е далеч от своята родина Полша и аз си го представям как стои до пианото и пише музика”, разказва тя.

Проф. Сузана Клинчарова: Другото лице на класическата музика

Когато преди две години сяда за първи път на пианото, Хриси остава завладяна. Въпреки, че расте в семейство на заклети рокаджии, с майка певица и баща китарист, момичето открива красотата на музиката в класиката. Талантът й е рядко срещан и бързо е забелязан и от музикалния й педагог Светлана Косева . „Основното е любовта към музиката и тази отдаденост, която е необходима, за да постигнеш успехи. Защото таланта сам по себе си е прекрасно нещо, но то трябва да се развива и да има хора, които да вдъхновяват това дете, да върви напред”, каза Косева,

Тази година в училището на момичето приемат нейните успехи като лична награда – така отбелязват 75-годишния си юбилей.