Криминалното деяние е било извършено през миналата година

Освобождаването на сомалиец, осъден на смърт за изнасилване и убийство на 12-годишно момиче, след като се откупи със 75 камили, подкопава ключовия закон за ограничаване на насилието между половете и насърчава културата на безнаказаност в източноафриканската държава, обявиха групи за защита на правата на жените.

Харви Уайнстийн признат за виновен

12-годишната Айша Илиес Аден била отвлечена от пазар в град Галкайо в Сомалия през февруари миналата година. Била е изнасилена, обезобразена и удушена. Трима мъже бяха осъдени на смърт през май съгласно закона срещу сексуалните престъпления, приет през 2016 г. в полуавтономния регион Пунтланд - първият в Сомалия, който криминализира сексуалните престъпления, включително тормоз и изнасилване.

Двама от тримата осъдени бяха екзекутирани чрез разстрел в началото на този месец. Изпълнението на смъртната присъда на третия мъж, Абдисалан Абдирахман, беше забавено без официално обяснение. Роднина на жертвата потвърди, че Абдирахман е освободен на 20 февруари след споразумение за изплащане на семейството 75 камили като обезщетение за изнасилването и убийството на момичето."Разстроен съм от това как третият мъж беше освободен. В Пунтланд и като цяло в Сомалия жертвите на изнасилване не получават правосъдие поради участието на традиционните лидери", каза Убах Мохамед от Правозащитния център за полово равенство на Сомалия.

Деца са държани като роби в Румъния

"Аз съм против подобни престъпления да се решават чрез обичайните закони и традиции. Това е основен проблем в съдебната ни система и подкопава правата на жените и момичетата."

Служители от министерството на правосъдието отказаха коментар.Изнасилването е широко разпространено и често остава безнаказано в голяма част от Сомалия, където десетилетията конфликт подхранва култура на насилие и отслабва институциите, чиято основна задача е да спазват закона.

Жертвите, традиционно са принудени да приемат обезщетение - често под формата на камили или добитък - и да се женят за техните нападатели, вековна практика, предназначена да прекрати войните между съперничещите кланове. Бруталният характер на убийството на Аден предизвика възмущение и доведе до демонстрации, призоваващи властите да приложат закона срещу сексуалните престъпления и да осигурят правосъдие. Присъдата на тримата беше приветствана като първа за Пунтланд.

Активисти за правата на жените заявиха, че насилието над жени никога няма да приключи, докато обичайните закони позволяват споразумения за разрешаване на такива престъпления.

Лейди Гага: Бях жертва на системно изнасилване (ВИДЕО)

Вместо да наложат закона, властите „разрешиха случаите на изнасилване да продължат да бъдат уреждани по традиционния механизъм“, написа в Туитър Сагал Абас, активист на британската благотворителна организация Oxfam, използвайки хаштага # Justice4Aisha.